2020. Július 09. csütörtök

Változnak az idők: a menopauza

menopauza, tüszőhormon
1 . oldal
Tünetek, nőgyógyászati bajok -  Szívinfarktus, csontritkulás -  Hormonpótló készítmények
Klimaktériumnak nevezzük a nő életének azt a szakaszát, amelynek során a nemi érettségből fokozatosan a petefészkek nyugalmi állapotával jellemezhető életkorba jut. Meghatározott időszak ez, amely körülbelül 15 évig (45-60 éves korig) tart. Az utolsó élettani vérzést megelőző mintegy öt, és az azt követő nagyjából tíz év tartozik ide.

A petefészek működésének megszűnése, a nemi hormonok csökkenése természetes élettani folyamat, ebben az időszakban mégis gyakran jelentkeznek különböző panaszok. A petefészek tüszőhormonjának hiánya nemcsak a nemi szervek sorvadását indítja meg, hanem testszerte változásokat okoz az érzékszervekben is, ezért a klimaktérium betegségeivel gyakran találkoznak más szakok orvosai is.

menopauza, tüszőhormon

Tünetek, nőgyógyászati bajok

Akarattól függetlenül jelentkező (vegetatív) tünetek kísérik a klimaktériumot: hőhullámok, szédülés, migrénes fejfájás, nehezen elinduló vizelés, ingerlékenység, idegesség, hangulatváltozások, ideges kimerültség, depresszióhajlam, emésztési zavarok.

Ebben a korban sokan azt gondolják, hogy a "diszfunkcionális vérzések" jelentkezése természetes. Fontos hangsúlyozni: ez nem azt mutatja, hogy a nő a "változás korába" lépett, hanem azt, hogy szervezetében rendellenesség mutatkozik.

Bizonyított tény a nemi hormonoknak a bőrre gyakorolt hatása. A tüszőhormon hiánya miatt a bőr ráncolódik, vizet veszít, tónusa csökken. Gyakran túlsúlyba kerülnek a szervezet által termelt férfi hormonok, ekkor férfias szőrnövekedés alakul ki.

A klimax idején a szeméremtest bőre tüszőhormon hiányában elvékonyodik, elszíneződik, égő, csípő, viszkető érzés teszi szinte elviselhetetlenné ezt a jelenséget. Tüszőhormon adására ez is kedvezően változhat. Sérülékennyé válik a hüvelyhám, gyakori a hüvelygyulladás.

Ilyenkor keletkeznek a nemi szervek süllyedéses betegségei: a medence izom- és szalagrendszere meglazul, a hólyagfal beboltosul a hüvelybe, vizeletelcseppenést okoz. Tüszőhormon-kezelés e betegségeket is előnyösen befolyásolhatja.

Szívinfarktus, csontritkulás

A nemi hormonok ciklusos szintje bizonyos mértékig véd a szívinfarktus ellen. A menopauza előtti időszak során a férfiak között négyszer gyakoribb ez a betegség, mint a nők körében. A nem menstruáló nők már ugyanolyan arányban kapnak infarktust, mint a férfiak.

Súlyos következménye a csontritkulásnak az öregkori combnyaktörés, amely minden második-harmadik 80 év fölötti nőt fenyeget. Közvetlenül is veszélyezteti az életet: a sérültek körülbelül 50%-a meghal az első 24 órában. Amerikában már több mint 30 esztendeje, Nyugat-Európában másfél-két évtizede, nálunk körülbelül 4-5 éve elkezdték a nők rendszeres tüszőhormonpótlását.

Hormonpótló készítmények

Az Amerikai Egyesült Államokban a posztmenopauzális nők 50%-a használ panaszai enyhítésére és a hosszú távú tünetek megelőzésére valamilyen hormonpótló készítményt, míg ez az arány Magyarországon mindössze 4-6%. A modern, új generációs készítmények pedig megjelentek már a hazai piacon is, érdemes konzultálni a kezelőorvossal az alkalmazás lehetőségeiről.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés