2021. Április 18. vasárnap
Nyolcvan százalékkal csökken a rák kialakulásának esélye a nagy kockázatú genetikai mutációt hordozó nőknél, ha eltávolítják petefészküket és petevezetéküket, ám veszélyeztetettségük így sem szűnik meg – közölték amerikai kutatók.

A Pennsylvania Egyetem kutatói a BRCA1 és BRCA2 gének hibás változatát hordozó, nagyobb rákkockázattal élő nők adatait feldolgozó tanulmányokat elemezték. Úgy találták, hogy a műtétek nem teljesen, hanem csak nyolcvan százalékkal csökkentették a petefészek és a petevezető rákjának kockázatát, a szakemberek szerint azért, mert a szervek eltávolítása után is maradtak szövetdarabkák a testben.

„Néhány sejt is elegendő ahhoz, hogy petefészekrákot eredményezzen” – mondta Timothy Rebbeck, akinek tanulmánya a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban jelent meg. Az elemzés jelentőségét az adja, hogy korábban 95 és 100 százalék közé tették a kutatók a rákkockázat csökkenését, ha a veszélyeztetett szerveket megelőző műtéttel eltávolítják.

Rebbeck és kollégái azt is megállapították, hogy az adott génmutációval rendelkező nőknél az emlők megelőzésként történt eltávolítása  ötven százalékkal csökkentette a későbbi mellrák valószínűségét. Az eredmény felveti annak szükségességét, hogy a rákkockázat csökkentésére további módszereket keressenek a szakemberek.


Forrás: MTI
2009. 01. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés