2020. Július 14. kedd
A penészes és vizesedő falú lakásokban élő gyerekek körében magasabb az asztma, az allergia és egyéb légúti gyulladások kialakulásának kockázata, állítja egy tanulmány.

A penészes lakásokban élő gyerekek 49%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek asztmások, vagy allergiások, mint a penészmentes otthonokban élő társaik, állítja a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ az Egyesült Államokban, ahol a gyerekek közel 10%-a szenved asztmától.

penész, asztma, allergia

Az 1990-es évek óta több mint 60 nemzetközi tanulmány készült, amely a vizes, vagy penészes lakások és az asztmás, allergiás gyerekek közötti kapcsolatot vizsgálja. A tanulmányok nem tudják egyértelműen bizonyítani, hogy a jelenségért minden kétséget kizárólag a penész tehető felelőssé, bár a legújabb laboratóriumi kutatások eredményei szerint a penész, és elsősorban a levegőben szálló penészgomba spórája légúti gyulladást okoz – állítja Dr. Christina Tischer, a neuherbergi Német Környezetegészségi Kutatóközpont munkatársa.

Tischer szerint nem elég csak arra figyelni, hogy a látható penészt eltüntessük a lakásból, hanem minél korábban meg kell akadályozni a penész kialakulásának lehetőségét. Szerinte a biztonságos és egészséges otthon egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelő szobahőmérséklet, az alacsony páratartalom és a jól szellőző falak.


Forrás: Medipress
2011. 06. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés