2020. Január 28. kedd
A lakásban lévő nedvesség sok kutatás szerint növeli az asztma, az allergia és a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát. Az összefüggés pontos oka nem ismert, de egy friss skandináv kutatás szerint biztos, hogy nem a penészgombák azok.

Jonas Holme, a Norvég Műszaki Egyetem kutatója PhD-kutatásában különböző épületekben vizsgálta a nedvesség mértékét és a penészgombák jelenlétét. Összehasonlította a lakások építésének időpontjait, a szellőzés módját és elhelyezkedését, és a gyerekszobákat is górcső alá vette.

penészgombák, allergia, asztma

Meglepő módon az derült ki, hogy a levegőben található penészgombák spóráinak száma és a lakásban élő gyerekeket érintő asztma vagy az allergia között nincs összefüggés. Ez azt jelzi, hogy a nyirkos lakásokban más anyagok lehetnek felelős az asztmás, allergiás betegségek magasabb rizikójáért. A kutatást az Indoor Air című szaklapban ismertető tanulmány szerint a műanyagokban lévő ftalátok lehetnek ezek az anyagok. Holme szerint a lakásokban lévő vegyi anyagok és az asztma, allergia közötti kapcsolattal érdemes többet foglalkozni.

A kutatás arra és fényt derített, hogy gyakoribb a penész és a nedvesedés az olyan lakásokban, ahol rossz a szellőzés, azokhoz képest, ahol van mesterséges szellőzőrendszer, illetve amelyek régebben épültek, vagy pince található alattuk. Holmes szerint az eredmények nem meglepőek, a jó szellőzés ugyanis csökkenti a nyirkosság kialakulását, az öregebb házakban pedig hasznos lehet felújítani az aljzatot és a külső hőszigetelést.


Forrás: Medipress
2010. 12. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés