2020. Június 05. péntek
Amerikai kutatók problémásnak találják az asztma jelenlegi kezelését: szerintük az enyhe asztma kezeléséhez gyerekeknél és kamaszoknál nincs szükség minden nap a megelőző célú kortikoszteroidos inhalálásra.

Az asztma kezelésére két típusú inhalátor van használatban, az egyiket fulladás, nehéz légzés esetén alkalmazzák, míg a másikat megelőzésként reggelente és esténként. Gyerekeknél azonban a szer egyrészt lassíthatja a növekedést, másrészt viszont sokszor elfelejtik használni az előírt időpontokban.

asztma, kortikoszteroid

„Ha van egy napi gyógyszerünk, melyet igen jelentős számban nem alkalmaznak, az azt mutatja, hogy nem megfelelő a stratégia” – magyarázta Fernando Martinez, az Arizonai Egyetem kutatója, aki munkatársaival 288 asztmás gyereket és kamaszt vizsgált 44 héten át.

A The Lancet című orvosi folyóiratban közzétett eredmények azt jelezték, hogy a naponta kétszer alkalmazott kortikoszteroid még mindig a leghatékonyabb a tünetekkel szemben. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik így használták a szert, 1,1 centiméterrel kevesebbet nőttek átlagosan a próba ideje alatt, mint azok, akik nem alkalmazták azt.

Az is kiderült a vizsgálatból, hogy az asztma megfelelően kezelhető volt a mindennapos gyógyszerezés nélkül is, ha megfelelően kombinálták a kétféle inhalátort. A kutatók úgy vélik, hogy a gyerekek növése, egyúttal egészsége érdekében a kombinált terápia lenne az optimális.


Forrás: MTI
2011. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés