2021. Június 17. csütörtök
1 . oldal
A nemi szervi herpesz okozója a herpes simplex vírus (HSV-2), mely krónikus, élethosszan fennálló fertőzést okoz. Egy kutatás szerint az óvszer használata akár 30 százalékkal is csökkentheti a fertőzés veszélyét.

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy az óvszerhasználat segít megelőzni a HIV és más nemi úton terjedő betegségek, például a chlamydia és a gonorrhoea terjedését, azonban a nemi szervi herpesszel kapcsolatban nem álltak rendelkezésre ilyen adatok.

óvszer, herpesz

Emily T. Martin, a Seattle-i Gyermekkórház Kutatóintézetének doktorandusza munkatársaival hat olyan vizsgálat adatait elemezte, amelyek az óvszer herpeszmegelőzésben játszott szerepét vizsgálták. A vizsgálatokban résztvevő nők és férfiak esetében eleinte nem állt fenn genitális herpesz. 12-19 hónap elteltével 7,7%-uk fertőződött meg herpeszvírussal.

Az adatok szerint azoknál, akik anális vagy hüvelyi szex közben minden esetben óvszert használtak, 30 százalékkal kisebb volt a fertőzés esélye. A védekezés nélküli szex gyakoriságának növekedésével nőtt a herpeszfertőzés veszélye is. A férfiak és nők között az óvszer hatékonysága szempontjából nem tapasztaltak különbséget.


Forrás: Medipress
2009. 07. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés