2021. Március 09. kedd
Soha nem látott mértékben növekszik világszerte a 65 évnél idősebb emberek száma. A történelem során először 2017-ben többen lesznek, mint az 5 év alatti gyerekek – állítják amerikai kutatók.

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatala szerint 2008-ban 506 millió 65 évnél idősebb ember élt a világon. Ez a szám 2040-ig várhatóan megduplázódik, így a teljes népesség 14 százaléka, vagyis 1,3 milliárd ember lesz majd 65 év fölötti a Földön. A jelentés szerint a 80 év fölöttiek korcsoportja a népesség leggyorsabban növekvő hányada.

öregedés

”Az elöregedés a világ minden részének valamennyi országát érinti” – mondta Richard Suzman, az Egyesült Államok öregedést kutató nemzeti intézetének (NIA) munkatársa. „A növekedést elsősorban a születések második világháború után megemelkedett száma, másodsorban az időskori halálozási arány csökkenése okozza” – írják a jelentésben.

Az öregedés nemcsak a fejlett, de a fejlődő országokat is érinti, a 65 év fölöttiek 76 százaléka ezekben az országokban él majd az előrejelzés szerint. Most havonta 870 ezer ember lépi át az öregkor küszöbének számító 65 évet, míg tíz év múlva minden hónapban 1,9 millió ember ünnepli 65. születésnapját.

A száz évet megélő emberek száma a becslések szerint alig néhány ezer volt 1950-ben, ma már világszerte 340 ezer ember él száz éves kor fölött, a legnagyobb arányban az Egyesült Államokban és Japánban. A "százasok klubja" 2050-re az előrejelzés szerint arányaiban 20-szor nagyobb lesz a teljes népességen belül, mint manapság.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés