2020. Október 23. péntek
Úgy tűnik, egészségesek a dél-kaliforniai nyolcas ikrek, négyen már szájon át kapnak táplálékot, édesanyjuk pedig boldog – újságolta el a kórház illetékes orvosa.

Mandhir Gupta, a bellfloweri egészségügyi központ újszülöttszakorvosa kedden számolt be a hétfőn világra jött gyermekek – hat fiú és két kislány –, valamint édesanyjuk állapotáról. Az anya (akit saját kérésére nem nevezett meg a kórház) boldogan pihen a kilenc héttel előbb érkezet bőséges gyermekáldás után. A terhesség 23. hetében feküdt be a kórházba, és 46 tagú orvoscsoport segítségével császármetszéssel szülte meg az ikreket.

A nyolcadik babáról az orvosok sem tudtak, így meglepetés volt az érkezése. „Elég könnyű elnézni egy kisbabát, mikor hétre számít az ember” – mentegetőzött Harold Henry, az orvosteam egyik tagja. A kórháziak egyébként A-tól H-ig betűvel jelölték meg a kicsiket, mert még nem kaptak valódi nevet.

A kicsik közül hárman még oxigént kapnak, de csak az orrukon keresztül, rásegítésképpen, így valójában mind a nyolcan egyedül lélegeznek – magyarázta Gupta. Legalább négy gyerkőc szájon át táplálását is tervbe vették a keddi nap folyamán. Az anya mind a nyolc bébit szoptatni szeretné, de egyelőre ez nem lehetséges, mert túl kicsik, és inkubátorban kell maradniuk. A 670 gramm és 1470 gramm közötti súllyal született gyerekek két hónap múlva térhetnek haza. Édesanyjuk egy hétig marad a kórházban.

A kórház semmiféle felvilágosítást nem adott arról, hogy az anya vajon szedett-e termékenységet fokozó gyógyszert a teherbeesés előtt.

A világon először 1967-ben Mexikóvárosban születek nyolcas ikrek, de 14 órán belül mindannyian elhunytak. 1998-ban az Egyesült Államokban, Houstonban jöttek a világra nyolcas ikrek, három hónappal idő előtt. Egyikük egy héttel később elhunyt, a többiek decemberben ünnepelték tizedik születésnapjukat.


Forrás: MTI
2009. 01. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés