2020. Június 05. péntek
Nyáron, amikor nem védi ruha a kicsik bőrét, a kisgyermekes szülők számára szinte napi rutin, hogy a játék közben szerzett horzsolásokat kell ápolgatni. Hogyan lássuk el az apróbb sérüléseket szakszerűen?

A bőr legkülsőbb rétegét érintő, alig vérző, nedvedző sérülések többnyire tisztogatásnál, hűsítő fertőtlenítésnél több sebkezelést nem igényelnek. A felhorzsolódott bőrfoszlányok közé bekerülhetnek a talaj szennyeződései, még apró kavicsok is. Ilyenkor három teendőnk van:

•gyöngéden lemosni a sebet,

•sebkezelővel fertőtleníteni

•egy könnyű fedő kötést felhelyezni, hogy védjük a további szennyeződéstől.

A kézmosás és a zuhanyzás a sérült bőrfelületnek nem árthat, de a természetes vizekben való fürdést kerüljük pár napig!

Jó szolgálatot tesznek a sebtapaszok, melyek védik a sérült felületet, légáteresztőek, kaphatóak vízálló kivitelben is. Ilyen a Nexcare™ Waterproof Tattoo vízálló sebtapasz, amit különböző, a gyerekek számára kedves motívumokkal díszítettek, egy „gyermektetoválás” hatását keltik, így a kicsik szívesen használják. Védi a sebet a szennyződésektől és a kórokozóktól, 360°-os védelmet biztosít a seb körül, tehát tökéletesen zár. Ez a lágy, rugalmas, hajszálvékony filmtapasz könnyen és fájdalommentesen eltávolítható.

Keresse a patikákban a Nexcare™ Waterproof Tattoo vízálló sebtapaszt!

Nexcare sebtapasz

Nemcsak a kocsiban kell lennie elsősegélydoboznak, hanem tegyünk be egy-két ragtapaszt és fertőtlenítő oldatot a strandtáskába is, hogy ne akadályozza a kellemes időtöltést egy váratlanul szerzett apróbb horzsolás, seb.

A sérülés mélysége és jellege szerint kell dönteni arról, hogy elegendő-e az elsősegélynyújtás, vagy szakorvosi ellátásra is szükség van. A mélyre nem hatoló horzsolásos sérülések gyógyulási ideje pár nap, ami szinte nyomtalanul gyógyul.

Sebkezelési tilalmak

•A vérző, nyílt sebbe kézzel vagy eszközzel belenyúlni laikusnak nem szabad!

•Ne szórjunk a sebbe sebhintőport!

•Ne helyezzünk közvetlenül a sebre vattát, szálas, bolyhos anyagot, mert beleragadhat a sebbe, és az eltávolítása újabb vérzést és fájdalmat, gyulladást fog okozni a sérültnek.

•Az égési sérülést hideg folyóvízzel lehet hűteni, de semmit nem szabad kenni rá.


Szerző: Nagy Tünde
2019. 07. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés