2019. Június 14. péntek
A napégés, napallergia -  Fokozatos napozás, bőrvédelem
A gyakori napozás számlájára írható a bőr korai öregedése, „foltosodása”, de életveszélyes bőrrákot is okozhat. Az éltető sugarakat azonban nem érdemes teljesen elkerülni, hiszen erősíti a csontokat, az immunrendszert. Hogyan napozzunk okosan?

A bőr bizonyos mértékig saját maga is képes védekezni a napsugárzás ellen. Külső rétege, a hám folyamatosan elszarusodó sejteket tartalmaz, ez a szaruréteg a napsugárzás hatására megvastagszik, így védi a bőrt a káros hatásoktól. A védelem másik bástyája a festékanyagot termelő melanin, aminek termelődése a napozás hatására fokozódik, vagyis lebarnulunk. Enyhe mértékben ez is védi a bőrt. Védekezés nélkül az ultraibolya sugarak behatolnak az irhába, ami a bőr korai öregedését, foltosodását eredményezi. Ennél nagyobb baj azonban, hogy életveszélyes bőrrákot is okozhat a túlzott napozás, a gyakori napégés.

Napozás gyerek anyával

A napégés, napallergia

A napégés során fájdalmas bőrpír, gyulladás jelentkezik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek: fejfájás, láz, hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik. A napégést égési sérülésként kell kezelni, ehhez vény nélkül kapható készítmények is rendelkezésünkre állnak, melyek helyileg alkalmazva nyugtatják a bőrt és csillapítják a fájdalmat.

AllistilEP gél a viszketés, a bőrirritáció, enyhe égési sérülések kezelésére>>

 

A napégést is inkább megelőznünk kell a bőröregítő hatása miatt, és igazából ez a jelenség növeli leginkább a bőrrák későbbi kialakulásának kockázatát. A napsugárzás másik hatása lehet a napallergia, pontosabb kifejezéssel polimorfikus fotodermatózis. Ennek tünetei a napozást követő órákban, napokban jelentkeznek, leginkább tavasszal, amikor a bőr még nem szokott hozzá a napfényhez. A bőr először erősen viszketni kezd, majd piros foltok alakulnak ki rajta, később változatos formájú elváltozások jelentkeznek: hólyagok, csomók, pörsenések, ekcémás vagy gyulladásos tünetek; főként a dekoltázson, a kar külső részén, a kézfejen, a lábon, ritkán az arcon. A fotodermatózis valójában nem számít allergiának, tüneteit az okozza, hogy az UV-sugárzás hatására bizonyos bőrsejtekben fokozott mennyiségben képződnek szabadgyökök, az érintettek bőre pedig nehezen birkózik meg az oxidatív stresszel. Ha a bőrt nem éri további napsugárzás, a tünetek általában néhány nap alatt elmúlnak, de vény nélkül kapható készítmények segítségével csökkenthető a gyulladás és a viszketés. Az AllistlilEP gél néhány perc alatt csillapítja a különböző bőrreakciókat (pl. bőrkiütések, csalánkiütés, rovarcsípés, napégés és felületes égési sérülés) kísérő viszketést és bőrirritációt. Helyi érzéstelenítő hatással is rendelkezik.

Fokozatos napozás, bőrvédelem

Ne zárjuk el magunkat teljesen az éltető napsugarak elől, de a leégést mindenképpen kerüljük el! Azok, akik mértékkel napoznak, élvezhetik a napsugárzás hatására keletkező D-vitamin áldásos hatásait, vagyis immunrendszerük erősödik, és a csontoknak is jót tesz. Kezdjük a napozást fokozatosan, eleinte - bőrtípustól függően – 10-15 percet töltsünk napon, majd óvatosan növeljük ezt az időt, így bőrünknek képes lesz kiépíteni saját védelmét. Használjunk a bőrtípusnak megfelelő faktorszámú napvédő krémet, napozás után langyos vízzel és hidratáló krémmel nyugtassuk meg bőrünket.

AllistilEP gél a viszketés, a bőrirritáció, enyhe égési sérülések kezelésére>>


Szerző: Nagy Tünde
2019. 05. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés