2021. Július 31. szombat
Brit kutatók két éven belül megkezdhetik az általuk előállított mesterséges vér embereken történő tesztelését. A szakemberek úgy vélik, az ipari mennyiségben előállított vér segítségével megszűnnek majd a kórházi készlethiányok, és ezrek menekülhetnek meg az idő előtti haláltól.

A nagy áttörés az Edinburgh és a Bristol Egyetem kutatóihoz fűződik, akik a világon először állítottak elő csontvelőből nyert őssejtek segítségével több milliárdnyi vörösvérsejtet. Sajnos hiába tűnik soknak ez a szám, egy átlagos transzfúzióhoz – amely 2,5 milliárd vörösvérsejtet tartalmaz – még ez sem elegendő. Ám a kutatók elméletileg hamarosan arra is képesek lesznek, hogy néhány napos emberi embriókból nyert őssejtek segítségével olyan mennyiségű vért állítsanak elő, amely akár egész Anglia vérellátását biztosítaná.

Az Edinburgh Egyetem professzora, Marc Turner szerint két-három éven belül megkezdhetik vizsgálataikat egészséges önkéntesek részvételévek, akikbe egy teáskanálnyi mesterséges vért fecskendeznek majd. Ezután további klinikai tesztelések következnének, és egy évtizeden belül akár meg is kezdődhetne a mesterséges vér rutinszerű alkalmazása. Húsz éven belül már arra a szintre juthat a tudomány, hogy évi egymillió liter mesterséges vért tudnak majd előállítani, ami az ország teljes igényét lefedné.

Turner úgy véli, célszerű lenne a mesterséges vért 0 negatív vércsoportúvá készíteni, mivel ez a fajta vér a lakosság 98 százalékának adható lenne. A vérgyártáshoz olyan embriókat használnának, amelyek mesterséges megtermékenyítésből maradtak meg, és kutatási célokra adományoztak.


Forrás: Medipress
2011. 11. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés