2020. Augusztus 09. vasárnap
Őssejteket nem csak köldökzsinórvérből lehet kinyerni, de a menstruációs vérből is, a sejtek pedig amerikai szakértők szerint különféle betegségek, például agyvérzés, Alzheimer-kór vagy amiotrófiás laterálszklerózis kezelésében jelenthet segítséget.

A köldökzsinórból és a menstruációs vérből is relatíve könnyű kinyerni az őssejteket, de míg az előbbiek csak születéskor állnak rendelkezésre, addig a reproduktív korú nők esetében akár havonta lehetséges az őssejtek levétele.

őssejtek

A Dél-Floridai Egyetem Idegsebészeti és Agyi Helyreállító részlegének munkatársai egy több magáncéggel együttműködésben folytatott vizsgálat során állatokon vizsgálták a menstruációs vérből származó őssejtek felhasználhatóságát, és megállapították, hogy azok egy sor különféle típusú idegsejtté képesek differenciálódni. Ezek az őssejtek „immunológiai szempontból éretlenek, ami azt jelenti, hogy segítik a sejtek túlélését, ahelyett hogy helyettesítenék azokat az átültetés során” – magyarázta Paul Sanberg, az egyetem kutatója.

A Cell Transplantation című folyóiratban bemutatott vizsgálatok szerint a menstruációs vérből származó őssejtek védelmet nyújthatnak az agyvérzéskor fellépő oxigén- és glükózhiány ellen, valamint az általuk kibocsátott faktorok neuroprotektív hatással bírnak – állítja Cesar Borlogan professzor.

A köldökzsinórvérből levett őssejteknek a neurodegeneratív betegségek kezelésében juthat szerep a kutatások szerint, mivel csökkenhetik az ilyen betegségek legtöbbikében kulcsszerepet játszó gyulladást. Juan Tan és Robert A. Silver az Alzheimer-kór valamint az amiotrófiás laterálszklerózis esetében végeztek állatkísérleteket, és arra jutottak, hogy az őssejtek segítthetnek féken tartani a gyulladást.


Forrás: Medipress
2011. 03. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés