2021. Január 21. csütörtök
Elutasította az illetékes európai hatóság a humán embrionális őssejtek fejlesztésének szabadalmaztatási lehetőségét. A döntés komoly csapásként érheti az ilyen tevékenységben érdekelt cégeket.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) engedélyező bizottsága egy korábbi, júniusi döntését erősítette meg, amikor elutasította az amerikai Wisconsin Alumni Research Foundation (WARF) nevű alapítvány őssejt-alkalmazásra irányuló szabadalmi kérelmét. A hivatal megállapította, hogy „az európai szabadalmi jog tiltja az olyan humán őssejtkultúrák szabadalmaztatását, amelyek létrehozásához szükségképpen emberi embriókat kell elpusztítani”.

őssjetek, embriók, eu

Az EPO működésének alapját képező Európai Szabadalmi Egyezmény (EPC) már tartalmaz egy tiltó rendelkezést az olyan találmányok szabadalmára vonatkozóan, amelyek „kereskedelmi felhasználása sérteni a közösségi normákat és a közerkölcsöt”, és különösképpen megtiltja a humán embriók „ipari vagy kereskedelmi célú” felhasználásával járó eljárások szabadalmaztatását.

Az EPO rendelkezése további 200 hasonló, függőben lévő európai találmányra vonatkozhat, igaz, a hivatal kijelentette, a döntés „nem érinti az emberi őssejtek szabadalmaztatásának általános kérdését”. Ennek értelmében a rendelkezés csak a WARF-ra nézve hátrányos, amely a hírre úgy reagált, hogy „többféle válaszlehetőséget is fontolóra vesz”. Az alapítványnál ugyanakkor hozzátették, az európai események nem befolyásolják az Egyesült Államokban érvényben lévő szabadalmaikat.


Forrás: Medipress
2008. 12. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés