2021. Január 16. szombat
Az orvosi marihuána témája önmagában is számos kérdést vet fel: humbug az egész, vagy valódi és legitim terápiás lehetőség?

Az orvosok most egy elméleti esettanulmány keretében próbálják meg felmérni, hogy milyen esetekben indokolt a marihuána felírása a páciens számára. A New England Journal of Medicine című orvosi szakfolyóirat online számában az orvosok azt a kérdéskört járják körül, hogy milyen esetekben lehet valóban indokolt és milyen esetekben lehet kontraproduktív a marihuána receptre írása. A szakértők ezért megalkottak egy elméleti esettanulmányt, melynek segítségével letesztelhetik a várható hatásokat.

Az újságban megjelent hipotetikus esettanulmányban szereplő kitalált nő neve Marilyn. Marilyn 68 éves és előrehaladott metasztatikus mellrákja van, ami kiterjedt a tüdejére és a gerincére is. Az elképzelt páciens krónikus fájdalomra, étvágytalanságra, fáradékonyságra és állandó émelygésre panaszkodik. A nő rendszeres kemoterápiás kezelésen vesz részt és rosszullét elleni gyógyszereket szed, de a panaszok nem enyhülnek. Marilyn egy olyan államban él, ahol legalizálták az orvosi marihuánát, és a családja is hozzájárulna a kezeléshez. Vajon ebben a konkrét esetben indokolt, vagy nem a marihuána receptre történő felírása?

A tanulmányban a szakértők végigvettek a pro és kontra érveket, melyek alapján eldönthetik, hogy segíthet-e a páciens panaszain a legális marihuána. Dr. Robert DuPont, a washingtoni Georgetown Egyetem Orvosi Karának pszichiátria professzora szerint a marihuána számos kockázatot rejt magában, és egyáltalán nem támogatja a terápiát. „A marihuána könnyen elterelhetné a páciens figyelmét a hagyományosabb és hatékony orvosi kezelésekről. Véleményem szerint a terápiás jellegű fű a legjobb esetben is humbug” - vélekedett Dr. DuPont, akinek meglátása szerint ha már mindenképpen szükséges, akkor célravezetőbb lenne a marihuánás cigaretta elszívása helyett hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerkészítményeket szednie a páciensnek.

Dr. J. Michael Bostwick, a rochesteri Mayo Klinika pszichiátria és pszichológia professzora ezzel szemben támogatja az orvosi marihuána terápiás alkalmazását az elképzelt Marilyn számára. „Számtalan helyről hallottam, hogy a marihuána ártalmatlan, és semmiféle problémát nem okoz, de olyan esetekről is tudomásom van, amikor a cannabis függőséget okozott. Ennek ellenére támogatom a marihuána terápiás alkalmazását. Ha a szer segít és enyhíti a panaszokat, akkor miért ne?” - mondta Bostwick professzor.

 
Forrás: Medipress
2013. 02. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés