2022. Január 22. szombat
A májunk gondoskodik a szervezetünkbe bejutó méreganyagoknak az ártalmatlanításáról, és segíti az energiát biztosító zsírok, fehérjék, szénhidrátok kiválasztását, feldolgozását. A modern életmód azonban számos plusz terhet ró rá: a légszennyeződés, a sokféle, élelmiszerben lévő vegyi anyag, az egészségtelen, zsíros ételek, az alkoholfogyasztás, a tartósan szedett gyógyszerek erősen igénybe veszik a májat. Hogyan segíthetjük a máj méregtelenítő funkcióját és a regenerálódását, hogy minél tovább el tudja látni funkcióit?

A máj mintegy megszűri az oda érkező vért, kiválasztja és visszajuttatja az érhálózatba a hasznosítható tápanyagokat, elkülöníti a mérgeket és a felesleges anyagokat, amelyek aztán a bélrendszeren át a széklettel vagy a vesén és a húgyutakon át a vizelettel ürülnek ki. Sajnos, egyre több kemikália kerül be a szervezetünkbe az ételeinkben lévő adalékanyagokkal, a sokféle, nemegyszer indokolatlanul szedett gyógyszerrel, a kozmetikumokkal, a háztartási vegyi anyagokkal. A zsíros ételek, az alkohol és a trópusi termékeket nem ritkán szennyező aflatoxin penészgomba is a májat terheli. Krónikus betegségek, a kóros elhízás, a kezeletlen cukorbetegség és a hepatitis B- vagy C-vírusfertőzés tovább gyengíthetik a májat. Ezek az ártalmak nyomot hagynak a májon, a sejtelhalások, hegek, zsugorodás egyre csökkenti a működőképes májszövet mennyiségét. Bár a májnak jelentős a regenerálódó képessége, de ha az ártalmak ismétlődnek, akkor az elpusztult májsejtek helyére nem lépnek újak, hanem csomós, merev kötőszövet képződik a sima és rugalmas májszövet helyén. A májzsugorodás hosszú folyamat, de mivel tünetszegény, akár észrevétlen is maradhat sokáig.

Tea máriatövis

A védelem eszközei

A legfontosabb az ártalmak megelőzése néhány életmódot érintő változtatással. Ilyen a vegyi anyagok óvatosabb kezelése, a bőséges folyadékbevitel, a lehetőleg friss, zsírszegény, fehérjékben és rostokban, A-, B-, C-vitaminokban gazdag ételek fogyasztása, az alkohol és a drogok, az indokolatlan gyógyszerszedés kerülése. A hepatitis vírusok ellen a higiéniai szabályok betartásával, a fertőzésveszélyes helyzetek kerülésével, a B-vírus ellen védőoltás beadatásával lehet védekezni. A vény nélkül kapható májvédő, a méregtelenítést elősegítő készítmények, gyógyteák is segíthetik a máj regenerálódó képességét. Megelőzésre, sőt májbetegségek esetén kiegészítő kezelésre is ajánlható például az antioxidáns hatású gyógynövény, a máriatövis.

A máriatövis háromféleképpen védi a májat. Egyrészt stabilizálja és erősíti a májsejtmembránokat, ami megelőzi a méreganyagok behatolását a sejtbe. Másrészt hatékony antioxidáns, amely semlegesíti a veszélyes szabad gyököket. (A szabad gyökök nagyon reakcióképes molekulák, melyek képesek kárt okozni más molekulákban akár még a sejteken belül is.) Antioxidáns hatása többszöröse az E-vitaminénak. Harmadrészt pedig elősegítve a fehérjeszintézist, serkenti a májsejtek termelődését, felgyorsítja a károsodott májszövetek regenerációját, az elhalt sejtek lecserélését.

 

Szponzorált tartalom

 

 


Szerző: Kiss Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés