2020. Október 29. csütörtök
A ló hátán ülve mindenki számára kitágul a világ, azonban egy sérült vagy egyéb problémával küzdő gyermek számára sokszor még ennél is többet jelent mindez.

A lovasterápia játékos formában, szabad levegőn, a ló által nyújtott különleges kapcsolat segítségével biztosítja azt a fejlesztést, amire a fogyatékkal élő vagy eltérő fejlődésű gyerekeknek szükségük van, és amely révén teljesebb életet élhetnek. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében támogatott Magyar Lovasterápia Szövetség fóti központjában kifejezetten ilyen gyermekekkel foglalkoznak. Az intézménybe most Ónodi Eszter, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete is ellátogatott, hogy megismerkedjen a gyógypedagógiai lovaglás jótékony hatásaival.

Számos szülőnek kell szembenézni azzal a problémával, hogy gyermeke fejlesztésre szorul. Sokan nem tudják, hogy nem csak sérült, de tanulási-, magatartásbeli zavarokkal küzdő vagy hiperaktív gyermekek számára is hatalmas segítséget jelenthet egy lovasterápiás foglalkozás. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében támogatott fóti telephelyen év közben folyamatosan zajlanak a lovasterápiás foglalkozások, hetente kb. 100 fő fordul meg náluk. A gyerekek sajátos nevelési igényűek, tanulási vagy magatartászavaros gyerekek, esetleg valamilyen fogyatékossággal élnek, több közöttük az autista vagy autisztikus tünettel rendelkező gyermek.

Mit adhat egy állat közelsége egy sérült gyermek számára? Mekkora segítséget nyújthat egy terápia számukra? Ezekre a kérdésekre Bozori Gabriella, a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterapeutája adta meg a választ: „A lovasterápia keretében a gyermekek problémájának megfelelő módszert alkalmazzuk. Egy lóháton végzett speciális gyógytorna az állat mozgását használja ki. Ez a hippoterápia jól gyógyítja a központi idegrendszer sérüléseiből adódó mozgászavarokat, koordinációs problémákat, mert a ló lépésben egyenletesen mozog, ritmusosan ismétlődő kilengései áttevődnek a beteg testére és azt a normál emberi járás módjára késztetik mozgásra. A gyógypedagógiai lovastornán elsősorban az értelmi és érzékszervi fogyatékkal élő vagy figyelem-, és magatartászavaros, tanulási problémákkal küzdő gyerekek tudnak sikerrel részt venni. A lovas mediált pszichoterápia pedig a ló jelenlétét, mint pszichoterápiás eszközt használja fel.

Ónodi Eszter színművésznő, az Új Európa Alapítvány jószolgálati nagykövete maga is részt vett foglalkozáson. „Nagy élmény volt számomra ez a mai nap. A foglalkozás végén, amiben aktívan részt vehettem, én magam is feltöltődtem, de ennél is nagyobb öröm volt látni, hogy sokszor már egy terápiás alkalom milyen pozitív hatást vált ki egy gyermekből. Biztos vagyok benne, hogy mind a gyermekek, mind a terapeutáik kemény munkája hosszútávon fantasztikus eredményeket hoz” – foglalta össze tapasztalatait a Katona József Színház művésznője.

A Magyar Lovasterápiás Szövetség Alapítványról

A Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy összefogja és összehangolja a lovasterápiával foglalkozó intézmények és szakemberek munkáját. Külön kiemelendő, hogy Magyarországon ők vállalták fel a szakemberképzést, 2000 óta több mint 50 szakembert képeztek ki az OM által is akkreditált lovasterapeuta képzésük keretében. A Fóti lovasterápiás centrum a szakterület vezető intézménye. A MLTSZ célja, hogy a hasonló lovasterápiás centrumok a nemzetközi standardeknek megfelelő formában kapjanak minősítést. A fóti telephelyen év közben folyamatosan zajlanak a lovasterápiás foglalkozások, hetente kb. 100 fő fordul meg náluk. A gyerekek sajátos nevelési igényűek, tanulási vagy magatartászavaros gyerekek, esetleg valamilyen fogyatékossággal élnek, több közöttük az autista vagy autisztikus tünettel rendelkező gyermek. A MOL Gyermekgyógyító Program 2007 óta támogatja komplex élményterápiás nyári táboraikat, amelyek az évközi foglalkozásokon heti rendszerességgel résztvevő gyermekek számára intenzívebb ellátást tudnak biztosítani bekapcsolva a kortárs hatást is. A táborok a cirkusz, indián, cowboy stb. tematikán keresztül teszik vonzóvá a gyerekek számára a feladatokat és egészítik ki a ló hátán végzett gyakorlatsorokat élményt nyújtó keretjátékokkal.


Forrás: www.lovasterapia.hu
2015. 10. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés