2020. Április 08. szerda
A Lincoln Egyetemen végzett friss kutatás szerint egy kutya képes csökkenteni az autista gyerekek szüleinek a szorongását.

Daniel Mills professzor a Journal of Autism and Development Disorders című lapban tette közzé megfigyeléseit, melyek részleteiről egy nemrég Londonban megrendezésre kerülő konferencián is beszámolt. Amint a szakember elmondta, azt már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy az állatterápia képes csökkenti a vérnyomást és a szorongás mértékét, a mostani kutatás során pedig annak szerettek volna utána járni, hogy mindez akkor is igaz-e, ha egy otthon tartott állatról, nevezetesen egy kutyáról van szó, hiszen egy háziállatról való törődés mindig extra feladatot jelent, amit egy autista gyereket nevelő családban nem biztos, hogy egyszerű megoldani.

A szakemberek figyelemmel kísértek néhány autista gyereket nevelő családot azelőtt, illetve azt követően, hogy lett volna kutyájuk, majd összevetették őket olyan családokkal, ahol szintén volt autista gyerek, de nem tartották kutyát. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyatartó családoknál a szülők stressz-szintje jelentős mértékben lecsökkent, és emellett az életminőségük is nagymértékben javult. Peter Gorbing, a Kutyák a Sérültekért Alapítvány elnöke hangsúlyozta, a megfelelően képzett kutyák nagyon sokat tudnak segíteni a sérült gyerekeket nevelő családoknak, ahol az átlagnál nagyobb a stressz. A stressz csökkentése azért is nagyon fontos, mert számos egészségkárosító hatása lehet, többek között növeli a magas vérnyomást is. A fentiek fényében a szakemberek egyöntetűen jó szívvel ajánlják, hogy az autista gyereket nevelő családok ne riadjanak vissza attól a gondolattól, hogy terápiás céllal beszerezzenek egy helyes négylábút.


2015. 05. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés