2021. Október 22. péntek

A gyermekeket is tesztelni kell, ha felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, a fertőzött gyerekek azonosítása ugyanis elengedhetetlen a vírus terjedésének megfékezéséhez - olvasható a magyarországi alapellátó gyermekgyógyász szakmai szervezetek közös állásfoglalásában.

A megfelelő gyakorlattal végzett mintavétel nem okoz megterhelést a gyermekeknek, csecsemőknek. A fertőzött gyerekek azonosítása hozzájárul a gyermekkori fertőzés sajátosságainak és a gyerekek közötti vírusterjedés dinamikájának megismeréséhez is.

Koronavírus gyerek teszt

A kisgyermekeknél a koronavírus-fertőzés gyakran nagyon enyhe tünetekkel jár vagy akár tünetmentes is lehet, ezért a pozitív teszteredmény után a szoros kontaktok járványügyi megfigyelése és elkülönítése csökkentheti a járvány terjedését. A beteg gyermek és a szülők karanténba helyezését ugyanis teszt nélkül sokszor nehéz elérni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nemrégiben került forgalomba hazánkban az Aspicont, mely tablettánként 500 mg acetilszalicil-sav mellett 50 mg koffeint is tartalmaz. Miért is érdekes a fájdalomcsillapításban a koffein? Ez a kávékból és teákból is jól ismert anyag serkenti a központi idegrendszert, növeli a szívfrekvenciát, javítja a szervek vérellátottságát, a fájdalomcsillapítók mellett alkalmazva pedig fokozza azok hatását. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy a koffein akár 40%-al is képes megnövelni az acetil-szalicilsav hatásosságát.

Aspicont

Megnézem az Aspicont fájdalomcsillapítót >>

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A gyerekek tesztelése a fertőzés szövődményeinek - például fejfájás, fáradékonyság, ritmuszavarok, szívizomgyulladás - felismeréséhez is fontos. Emellett a fertőzés után a sportoláshoz visszatérésnek szigorú szabályai vannak a késői károsodások elkerüléséért, ezért "nagyon nem mindegy", hogy a gyermek influenzás vagy koronavírus-fertőzött volt.

Az állásfoglalást aláírta Altorjai Péter, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának alapellátási főtitkárhelyettese, Erlaky Hajna, a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának elnöke, Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Kovács Ákos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága házi gyermekorvosi szekciójának elnöke, Kovács Tamás, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátási Tagozatának vezetője és Mészner Zsófia, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alapellátási Igazgatóságának főigazgatója.


Forrás: MTI
2021. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés