2020. Január 21. kedd
Minimális fertőzésveszély -  Magas kockázat
A modern világ teljesen antibakteriális környezetében hajlamosak vagyunk elhinni, hogy csak a halott baktérium a jó baktérium. Vannak azonban olyan kórokozók, amelyek hasznosak, sőt szükségesek, ugyanis erősíthetik immunrendszerünk működését.

Több felmérés során bizonyítást nyert, hogy a nagyobb családok gyermekei, valamint azok a kicsik, akik sokat tartózkodnak az óvodában (vagyis akik jobban ki vannak téve a kórokozóknak) kevésbé hajlamosak az allergiás megbetegedésekre és az asztmára, mint hasonló korú társaik. Természetesen nem vagyunk képesek szétválasztani a jó baktériumokat, a betegségeket okozóktól, de bizonyos esetekben felismerhetjük, hogy mely tevékenységek jelenthetnek veszélyt, és melyek ártalmatlanok.

kórokozók, fertőzés

Minimális fertőzésveszély

Gyermekünk a saját fürdővizéből iszik.
„A fertőzés esélye ebben az esetben szinte teljesen elhanyagolható, már az is nagyobb kockázatot jelent, ha valaki gyermekünkre tüsszög” – állítja Harley Rotbart gyermekorvos infektológus specialista.

A pincér véletlenül belenyúl a kávénkba.
A forró kávé végez a baktériumokkal, és gyomrunk savas kémhatású környezete is képes elpusztítani a legtöbb káros baktériumot.

Gyermekünk a földre esett ételt eszi.
„Egyáltalán nem káros, sőt, egy kis kosz még jót is tesz a gyermekek immunrendszerének” – nyilatkozta Jessica Snyder Sachs, a 'Jó Baktérium, Rossz Baktérium' című könyv szerzője.

Nyilvános vécében megérintjük az ajtókat.
„Bár a legtöbben kezet mosnak a mosdóhasználat után, a vízzel pedig lemossák a kórokozók többségét, ha aggódunk, használjunk papírtörölközőt az ajtókhoz” – mondja Charles Gerba mikrobiológus. Az antibakteriális szappanok azonban szinte teljesen haszontalanok, a meghűlést és az influenzát ugyanis vírusok okozzák, amelyek ellen az antibakteriális szappanok semmit sem érnek.

Gyermekünk bogarakat eszik.
Szinte teljesen veszélytelen, a bogár- és rovarcsípések viszont annál veszélyesebbek.

Nyilvános ivókútból iszunk.
Ha szánkkal nem érintjük a csap felületét, a fertőzésveszély elhanyagolható.

Magas kockázat

Mozgólépcső kapaszkodó és tömegközlekedési jármű kapaszkodóinak érintése.
Ezeken a felületeken igen nagy arányban fordulnak elő kórokozók, ezért kerüljük orrunk és szánk érintését ezekben az esetekben.

Más után iszunk egy palackból.
A vírusok egyszerűen imádják a nedves felületeket, ezért így igen könnyen kaphatunk el fertőzéseket.

Mezítláb járunk egy nyilvános zuhanyzóban vagy fürdőben.
A nyilvános zuhanyzók és fürdők a gombák kedvenc tenyészhelyei, ezért papucs nélkül lehetőleg ne járkáljunk ezeken a helyeken.

Újszülött gyermekünket egy barátunk szeretné megpuszilni.
Az újszülöttek életük első harminc napjában még teljesen védtelenek a fertőzésekkel szemben, ezért a legenyhébbek is könnyen végzetessé válhatnak. Ne engedjük gyermekünket csókolgatni az első hónapban!


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés