2018. Május 22. kedd
Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni.

A három hónapig tartó csecsemőkori hasfájás Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni.

Stresszes? Olvassa le arcáról, miért! 

A bűvös hármas

A csecsemők sírással kommunikálnak a környezetükkel, így adják tudtunkra, ha éhesek, ha melegük van, fáznak, betegek, vagy fáradtak. A szülők számára először nehéz felismerni, hogy melyik sírás mit jelent, az pedig különösen elbizonytalanító, ha a kicsi hosszú időn át, látszólag minden ok nélkül sír. „A kólika kifejezést olyan csecsemő esetében használjuk, aki jól táplált, egészséges, ennek ellenére gyakran sírós, nyűgös” - magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A gyakoriság a kólika definíciója szerint a több mint 3 hete fennálló, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át tartó sírást jelenti.

A kólika tünetei

- Az egyébként egészséges csecsemő vigasztalhatatlanul sír, ami evésre, ivásra, dajkálásra, pelenka cserére sem múlik el.

- Rendszerint esténként, vagy a nap közel azonos időpontjában kezdődik és hosszabb ideig – több mint 3 hétig, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át – is tart.

- A sírás a normál sírásnál hangosabb, magasabb, inkább sikításhoz hasonló.

- A kicsi az erőlködéstől vörös arccal, jellegzetesen ökölbe szorított kézzel sír, karját és lábait a hasához húzza.

- A hasa tapintásra kemény, puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Allergia, reflux, vagy más betegség?

Mivel a csecsemők nem tudják elmondani, hogy hol fáj, milyen tüneteik vannak, miért sírnak, ezért minden tünetet vegyünk komolyan és beszéljünk meg a gyermek orvosával – tanácsolja dr. Polgár Marianne. Reflux miatt is lehet hasfájós a kicsi, erre a gyakori bukások is felhívhatják a figyelmet, de fertőzés, vagy valamilyen sérülés, fel nem ismert egyéb betegség miatt is sírhat, ezért is fontos a mielőbbi orvosi kivizsgálás. Ezt semmiképp sem szabad halogatni, ha a sokat síró gyermek elutasítja a táplálékot, túl éber, nyugtalan, vagy aluszékony, hasmenés, véres széklet, vagy hányás jelentkezik, nehezen veszi a levegőt, magas láza van. Ha mindezeket az okokat a gyermek orvosa kizárta, és a gyermeket egészségesnek találta, akkor beszélünk kólikáról.

Hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

A diagnózis megállapításában sokat segíthet, ha a vizsgálat során a következő kérdésekre tudjuk a pontos választ. Jegyezzük fel, hogy a kicsi melyik napszakban, mennyi ideig sír. Milyen a sírása? Olyan, mint máskor, vagy hangosabb, élesebb? Mi nyugtatja meg? Mit eszik, milyen gyakran és milyen a széklete?

Diéta és probiotikum

A hasfájás jelentkezhet tápszeres babáknál, de anyatejjel táplált csecsemőknél is. Ilyenkor vagy a tápszer cseréjével, hipoallergén készítmény adásával, vagy a szoptató anya tej, tojás, olajosmag mentes diétájával tudjuk megszüntetni a panaszokat. Életkornak megfelelő probiotikum adásával is segíthetjük az egészséges bélflóra kialakulását ezzel csökkentve a fokozott gázképződést, az emésztés megkönnyítését pedig a tejcukor bontását elősegítő laktáz enzim alkalmazásától várhatjuk. A legtöbb hasfájós csecsemő esetében szerencsére bebizonyosodik, hogy a sírások hátterében nincs szervi elváltozás, vagy egyéb betegség, ilyenkor az idő múlása segít, hiszen az életkor előrehaladásával, rendszerint 3 hónapos kor után a kólika magától elmúlik.

A zene, masszírozás és a séta segíthet

A tapasztalatok alapján már az is nagyon megnyugtató, hogy a szülők tudják, mi okozza a kicsi sírását, így már látják a megterhelő időszak végét – javasolja dr. Polgár Marianne. A síró csecsemő megnyugtatására több praktika is létezik, érdemes mindegyiket kipróbálni, majd váltogatni őket, mert lehet, hogy ami az egyik héten nem működött, az a következő alkalommal fog. A hasfájás, puffadás enyhíthető, ha az óramutató járásával megegyezően gyengéden simogatjuk a hasát. Sok csecsemőt az édesanya közelsége nyugtat meg, ilyenkor érdemes például hordozókendőt beszerezni. Egy jól eltalált pozícióval is lecsendesíthetjük: üljünk le, fektessük a karunkra, vagy a lábunkra a hátára, vagy hasra. Vannak babák, akiket a babakocsiban tett séta, a szabad levegő nyugtat meg,vagy az autóban ülve, a hordozóban csendesednek el. A zene is segít oldani a helyzetet, érdemes váltogatni a műfajokat: a lágy dallamoktól kezdve, a porszívó, vagy hajszárító hangán át sokféle zaj képes megnyugtatni a síró kicsit.


Forrás: www.allergiakozpont.hu
2016. 03. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés