2020. Október 24. szombat
A kényszeres vásárlók sokkal több árut vesznek, mint amennyit megengedhetnének maguknak. A kóros shoppingolás mélyebben gyökerező pszichés zavart tükrözhet – derül ki egy friss német kutatásból.

Az erlangeni egyetemi klinika orvosa és pszichológusa, Astrid Müller tanulmányában harminc kényszeres vásárló pszichés állapotát hasonlította össze egészségesekével, illetve táplálkozási zavarral küzdőkével. Az eredmények szerint a kényszeres vásárlók 80 százalékát súlyos szorongások gyötörték, 63 százalékuk volt depressziós, 23 százalékuk táplálkozási zavarral bajlódott.

kényszeres, vásárlás, pszichés, zavar

Mindez Müller szerint azt jelzi, hogy a kóros vásárlás fokozottan együtt jár más pszichés zavarokkal. Az is lehetséges, hogy a kényszeres vásárlás nem is önálló jelenség, hanem a többi pszichés betegség kísérőjelensége – olvasható a Yahoo.de hírportálon.

A kényszeres vásárlók rendszeresen ellenállhatatlan vágyat éreznek szükségtelen áruk beszerzésére, amelyek jócskán meghaladják pénzügyi lehetőségeiket. A német pszichológus által vizsgált összes érintettnek voltak adósságai, átlagosan 45 000 eurós (kb. 12 millió forintos) összegben. Tanulmányok valószínűsítik, hogy a kényszeres vásárlást gyógyszerekkel nem, csak viselkedésterápiával lehet kezelni.


Forrás: MTI
2009. 08. 31.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés