2020. Július 07. kedd
A kemoterápiában részesülő betegek régóta panaszolják, hogy a terápiát egyfajta mentális homály kíséri, egy tanulmány azonban azt is kimutatta, hogy a kemoterápiás gyógyszerek bizonyos kombinációi hosszú távú hatást gyakorolhatnak a gondolkodásra.

A Journal of Clinical Oncology legfrissebb számában közzétett kutatásban a szakemberek 196 olyan nőt vizsgáltak, akik korai stádiumú emlődaganat miatt egy három gyógyszerből álló kemoterápiás kezelésen estek át. A nők átlagosan 21 évvel a kemoterápiás kezelés után vetették alá magukat kognitív teszteknek. Eredményeiket 1509 egészséges nővel vetették össze, akik sosem szenvedtek daganatos betegségben. A résztvevők életkora 50 és 80 év közé esett.

kemoterápia

A kemoterápián átesett nők a kontrollcsoportnál sokkal gyengébben teljesítettek a verbális memóriát, a kognitív feldolgozási sebességet, a végrehajtó funkciót és a pszichomotoros sebességet vizsgáló tesztekben.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a kemo-agynak nevezett jelenség a kezelést követően öt évig maradhat meg, a mostani kísérlet azonban elsőként bizonyítja, hogy a kemoterápia maradandó kognitív károsodást okozhat.

A kísérletben részt vevő nők esetében a ciklofoszfamid-metotrexát-fluorouracil (CMF) kombinációjú kemoterápiás kezelést alkalmazták, amely 1976 és 1995 között a legelterjedtebb terápiának számított. Korai stádiumú emlőrák kezelésére napjainkban már nem használják, de a ciklofoszfamidot és a fuorouracilt még mindig alkalmazzák.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy a kemoterápia az agyra gyakorolt hatásainak mélyebb megértéséhez további kutatásokra lesz szükség.


Forrás: Medipress
2012. 03. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés