2021. Január 28. csütörtök
A daganatok kemoterápiás szerekkel történő kezelése gyakran hozható összefüggésbe később kialakuló neurológiai mellékhatásokkal, amelyek a rákot túlélők egy részénél csökkenthetik az életminőséget.

Kutatási eredmények szerint az 5-fluorouracil (5-FU) kemoterápiás szer önmagában is elegendő a központi idegrendszer későbbi degenerációjának létrejöttéhez. Az 5-FU egy széles körben alkalmazott kemoterápiás szer, melyet egymagában vagy kombinációk részeként a vastagbél, végbél, emlő, gyomor, hasnyálmirigy, petefészek és a húgyhólyag daganatainak kezelésére használnak.

nő, beteg, kemoterápia, mellékhatás, idegi, károsodás

Egyértelmű klinikai fontosságuk ellenére keveset tudunk a kemoterápia központi idegrendszerre gyakorolt mellékhatásairól. Ezidáig a kutatók számára nem volt teljesen világos, milyen biológia folyamatok zajlanak a háttérben.

Dr. Mark Noble professzor, valamint a Rochester Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem munkatársai felfedezték, hogy az egereknek rövid ideig, szisztémásan adott 5-FU a központi idegrendszer akut károsodását és progresszíven súlyosbodó késői károsodást okozott. Ez a károsodás nem volt kijavítható, ehelyett idővel egyre rosszabbodott.

A kutatás egyik fő felfedezése, hogy a klinikailag releváns 5-FU koncentrációk nem csupán a központi idegrendszer osztódó sejtjeit károsították, de a normális idegi működéshez szükséges mielinhüvelyt alkotó sejteket is. Az is kiderült, hogy a kemoterápiás kezelés később hatással volt a fül és az agy közötti információáramlás sebességére is – ennek megfigyelése segítséget jelenthet a daganatellenes kezeléssel összefüggő mielinkárosodás vizsgálatához.

„Számos klinikai kutatás során azonosították már az olyan kemoterápiás szerek, mint az 5-fluorouracil, neurotoxikus szövődményeit.” mondta el Dr. Noble. „Mivel a kemoterápiás szerek még évekig maradnak egyértelműen a rákos betegek standard kezelési szerei, nagy szükség van a károsodás jobb megértésére.”


Forrás: Medipress
2008. 04. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés