2020. Október 23. péntek

Régi ellenségünk, az influenza új, még csúnyább arcát mutatja az idén kezdődő szezonban – hangzott el a portugáliai Vilamourában tartott európai influenzakonferencián. Az idei influenzajárvány azért lehet rosszabb, mint a korábbi években, mert a fenyegető vírus új típusú.


Az infektológusok a tanácskozáson felhívták a figyelmet: ebben az esztendőben még fontosabb az influenza elleni védekezés, aki teheti, oltassa be magát, különösen a veszélyeztetett csoportokba tartozók.

influenzás nő, influenzajárvány, influenza, vírus

„Nem azért lesz rosszabb az idei szezon, mert az új vírus fertőzőképesebb vagy ártalmasabb volna, hanem mert az emberek szervezete nem „emlékszik” a kórokozóra, ezért könnyebben alakulhatnak ki szövődmények és könnyebben betegíthet meg minket” – emelte ki Giancarlo Icardi, a genovai egyetem közegészségügyi tanszékének munkatársa.

A fenti módosulás miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, hogy teljes egészében megváltoztatja a 2008-2009-es szezonra szánt oltóanyag összetételét. „Húsz év óta először történik ilyesmi, a változtatás általában csak egy vagy két vírustörzs kicserélésére korlátozódik. Az érkező vírusok teljesen új típusúak, minden bizonnyal komolyabb járványt idézhetnek elő” – hangsúlyozta Icardi.

Vélhetően három új törzzsel találkozik idén először Európa. Az egyik ausztrál eredetű, rendkívül virulens törzs, mely az utóbbi öt évben közel háromszor annyi megbetegedést okozott Ausztráliában, mint a hagyományos változatok.

A WHO távlati előrejelzése szerint az influenza-világjárvány is közeledik, amennyiben bizonyos országok egészségügyi rendszerei nem javulnak. A tanácskozáson ismertetett modellek szerint csak a nyugati országokban 2,2 millió megbetegedésre számíthatunk, ezért a szakemberek a kormányzatok közös felkészülésének fontosságát hangsúlyozzák egy esetleges egészségügyi vészhelyzet esetére.

„Ha nem hozzuk meg a megfelelő védekező intézkedéseket a szezonális influenza ellen, akkor nem leszünk képesek felkészülni egy pandémiára sem” – mondta Albert Osterhaus, az Európai Influenza-munkacsoport elnöke. Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek, kisgyermekek) védőoltása. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.

Ennek része a veszélyeztetett csoportok (idősek, krónikus betegek, kisgyermekek) védőoltása, amelyben kulcsszerepet játszanak az egészségügyi szakemberek. Ahhoz viszont már kormányzati összefogás szükséges, hogy megszülessen olyan egyéb intézkedések akcióterve, amely a világjárvány esetén a vírus elleni oltóanyag kidolgozásához szükséges 9-12 hónapig kordában tartja a betegséget.

Mindennek ellenére a konferencia résztvevői nem győzik hangsúlyozni, hogy azért az influenza közel sem annyira veszélyes betegség, mint sokan hiszik. Európában évente általában 40 ezer halálos áldozatot szed, ez a szám elenyésző például a közlekedési balesetek következtében elhunytakéhoz viszonyítva.


Forrás: MTI
2008. 09. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés