2020. Szeptember 24. csütörtök
Az influenzát okozó vírusok nem véletlenül terjednek jobban télen: különleges, meleg hatására gyakorlatilag elolvadó védőburkolatuk ugyanis megvédi őket az időjárás viszontagságai ellen.

A hideg és száraz téli levegő kedvez az influenzát okozó vírusok túlélésének, és ezáltal terjedésüknek. Az influenzavírusok 100 nanométernél is kisebbek lehetnek – apróbbak, mint a füstben található részecskék – ,és köhögés, tüsszentés révén cseppfertőzéssel terjednek. A hideg idő azonban segíti a vírus túlélését, mivel ilyenkor védőburka vastag, kocsonyás réteggé szilárdul.

influenza vírus védőburok fertőzés járvány

Belélegzéskor ez a védőburok a testhőmérséklet hatására megolvad, márpedig a vírus csak ilyen állapotban képes egy másik sejtet megfertőzni. „Mint a csokoládé a szájban, a légutakba kerülve a védőréteg megolvad.” – szemléltette a vírus hatásmechanizmusát Dr. Joshua Zimmerberg, aki kollégáival mágnesesrezonancia-vizsgálatot (MRI) alkalmazott az influenzavírus külső burkának megfigyelésére.

Az amerikai kutatók a vírus védőburkának állapotváltozásával kapcsolatos új felfedezések segítségével most új módszereket próbálnak kidolgozni a téli influenzajárványok megfékezéséért. Például új lemosószerek és szappanok előállításán dolgoznak, melyek képesek felvenni a harcot a vírus téli időszakban megkeményedő, és bizonyos anyagokkal szemben ellenállóbb külső rétegével.

Addig is, Dr. Zimmerberg sem tud mást tanácsolni a fertőzés elkerüléséhez, mint hogy járvány idején maradjunk otthon, mivel a benti meleg levegőben a vírus védőburka megolvad, és nincs esélye a túlélésre.


Forrás: Medipress
2008. 03. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés