2020. Február 29. szombat
A humán papillómavírus (HPV) daganatok létrejöttében szerepet játszó törzsei növelik a szívbetegség kockázatát, akkor is, ha más ismert rizikófaktor nincs jelen – állítják a Texasi Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai.

A HPV egyike a leggyakoribb szexuálisan átvihető fertőzéseknek. Ismert, hogy egyes törzsei szerepet játszanak a méhnyakrák és egyéb rosszindulatú tumorok kialakulásában. Egy egészségügyi és táplálkozásra irányuló felmérés során az amerikai kutatók 2500, 20 és 59 éves nő adatait elemezték. A vizsgálati alanyok 45 százaléka hordozott valamilyen HPV-törzset, 23 százalék kifejezetten daganatot okozó típust.

HPV, szívbetegségek

Az elemzés összefüggést talált a HPV-fertőzés és a szívbetegség között. Dr. Ken Fujise és munkatársai arra mutattak rá, hogy szívbetegek egyötödénél nem voltak jelen a szokványos kockázati tényezők, például elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ami azt jelenti, hogy más befolyásoló tényezők is léteznek. Az egyik ilyen a HPV lehet.

A felismerés alapján a HPV-ellenes védőoltásokkal nem csak a méhnyakrák kialakulását lehetne csökkenteni, hanem a szívbetegségek arányát is. A szakemberek szerint az is fontos lenne, hogy az orvosok fokozott figyelemmel kövessék az ismert HPV-pozitív betegek egészségügyi helyzetét, ami szintén a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célozná.

A jelenség molekuláris magyarázata, hogy a vírus inaktivál két, a tumorok kialakulását gátló gént, a p53-at és a retinoblasztómát (Rb). Korábbi kutatások felfedték, hogy a p53 alapvető szerepet tölt be az érelmeszesedés folyamatában. Az elmélet szerint egy olyan szer, mely meggátolná a p53 kikapcsolását, képes lehet a HPV-fertőzött nők esetén megelőzni az szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Férfiak esetén a HPV és a szívbetegség közötti lehetséges kapcsolat feltárására a jövőben további vizsgálatok szükségesek.


Forrás: Medipress
2011. 11. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés