2020. Július 09. csütörtök
A humán papillomavírus (HPV) által okozott méhnyakrák megelőzésére használt vakcina nőkben a végbélrák kockázatát is csökkenti – derül ki a The Lancet Oncology legfrissebb számában megjelent cikkből.

Amerikai kutatók 4210 egészséges 18-25 éves Costa Rica-i nő bevonásával vizsgálták a Cervarix elleni HPV-oltás hatását, amely a HPV méhnyakrákkal összefüggő 16-os és 18-as típusai ellen véd.

HPV-oltás, végbélrák

Az eredmények szerint a méhnyakrák elleni vakcinát kapott nőkben 76 százalékkal alacsonyabb volt a méhnyaki fertőzés és 62 százalékkal alacsonyabb a végbélfertőzés kockázata, mint az oltásban nem részesült nőkben. Abban az alcsoportban, akik korábban valószínűleg még nem találkoztak a vírussal, még nagyobb, közel 89 százalékos védettséget nyújtott a méhnyak mindkét típusú vírusfertőzése, és közel 84 százalékos védettséget a végbélfertőzés ellen.

Bár a végbélrák viszonylag ritka, a teljes népesség körében 100 ezer emberből két esetben fordul elő évente, a nőkben mégis kétszer nagyobb az előfordulás gyakorisága, mint a férfiakban. Ennek oka nem egyértelmű, bár a receptív anális közösülés valószínűleg szerepet játszhat. A cervicalis neoplázia nevű állapot szintén kiteheti a nőket a HPV-fertőzés kockázatának, ami független az anális közösüléstől.

A szaklapban megjelent szerkesztői kommentárban Diane Harper és Stephen Vierthaler, a Missouri-Kansas Orvostudományi Egyetem szakértői azt írják, hogy a HPV-oltás költséghatékonysága a végbélrákkal kapcsolatban nem egyértelmű. Úgy vélik, hogy amennyiben a hatása nem tart ki legalább 15 évig, a rák nem előzhető meg a nők, illetve homoszexuális férfiak esetében, csupán elodázható.


Forrás: Medipress
2011. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés