2021. Február 26. péntek
Noha az elmúlt évek során a korai felismerésnek és korszerű terápiáknak köszönhetően az emlőrákban elhunyt betegek száma folyamatosan csökkent, addig sajnos az áttétes emlőrák kórjóslata továbbra is rossz. Ezen betegek számára nyújthat megoldást egy forradalmian új molekula, amely a jövőben az áttétes HER2-pozitív emlőrák új terápiás alternatívája lehet.

A HER2-pozitív emlőrák a melldaganat egyik legagresszívebb típusa, amelyre az erbB2 (HER2) fehérje túlzott mértékű képződése jellemző. A betegség ezen formája az emlőrákos nők mintegy 20-30%-át érinti. A többi emlőrákfajtával összevetve ez a típus sokkal gyorsabban képez áttéteket: a ráksejtek kiszabadulva az emlőrák elsődleges gócából a vérárammal vagy a nyirokrendszeren keresztül széterjednek a szervezet más részeibe, így nagyobb a progresszió illetve a halálozás kockázata.

HER2 emlőrák

Nemrégiben elindított vizsgálatokban egy új molekulát vizsgálnak, amely a kutatók reményei szerint meghosszabbíthatja a betegek életét azáltal, hogy gátolja az erbB2 (HER2) fehérje túlzott képződését a daganatos sejtekben. A vizsgálatok egyikében kifejezetten olyan HER2-betegeket választottak, akiknek a jelenleg elérhető kezelések és a kemoterápia mellett előrehaladott már a betegségük, és más szervekben is áttéteket képzett.

„Sürgős szükség van további terápiás lehetőségekre az agresszív HER2-pozitív emlőrákban szenvedő betegek esetében. Ezek a vizsgálatok azért fontosak, mert segíteni fognak a kifejlesztett molekula potenciáljának feltárásában ezen nehezen kezelhető betegségcsoportban” – mondta el Prof. Nadia Harbeck a Kölni Egyetemi Kórházak Interdiszciplináris Emlőcentrumának igazgatója.

Az emlőrák a leggyakoribb ráktípus és világszerte a nők rákos halálozásának legfőbb oka, mely több mint 450 000 áldozatot szed évente. Ma Magyarországon évente több mint 2000-en halnak meg emlőrákban. Az emlőműtött betegek száma mintegy 72 ezerre tehető. Ez a szám több mint 10%-kal nő évente.


Szerző: Vital
2011. 11. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés