2020. Június 04. csütörtök
A Dana-Farber Rákintézet munkatársai egy olyan új módszert mutattak be, melynek segítségével korai stádiumban detektálható a hasnyálmirigy rosszindulatú daganata.

A hasnyálmirigyrák egyike a legrosszabb túlélésű daganatoknak, ugyanis mivel sokáig tünetszegény marad, ezért viszonylag késői stádiumban kerül felismerésre, amikor a szervi áttétek miatt már korlátozottak a terápiás lehetőségek. Most a Nature Medicine oldalain bemutatott tanulmány egy újfajta módszert mutatott be, melynek segítségével a diagnózis korai stádiumban születhet meg, ezáltal kedvezőbbek lehetnek a betegek kilátásai.

Dr. Brian Wolpin és munkatársai úgy találták, hogy a daganat hatására még a tünetek megjelenése előtt megemelkedik számos, elágazódó szerkezettel rendelkező aminosav vérszintje. Vagyis az elágazódó aminosavak vérszintje kapcsolatban lehet a hasnyálmirigy daganatos érintettségével. A módszer megbízhatóságát 1500 olyan egyénen tesztelték, akik egy nagyszabású, egészségügyi szűrést célzó kampányban vettek részt.


Forrás: Medipress
2014. 10. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés