2020. Július 11. szombat
Az idősebb anyák újszülöttjeinél később gyakrabban fejlődik ki valamilyen gyermekkori daganat, bár az abszolút kockázat nagyon alacsony – állítják amerikai kutatók.

Az Egyesült Államokban jelenleg minden 435. gyermeknél fejlődik ki valamilyen rákos daganat. A leggyakoribbak a leukémiák, a limfómák, a központi idegrendszer daganatai, a neuroblasztóma, a Wilms-tumor, a csontdaganatok és a lágyrészek rákja.

gyermekkori, rák

A Minnesota Egyetem Masonic Onkológiai Központjának kutatói olyan gyermek születési adatait vizsgálták, akiknél 1980 és 2004 között 0-14 éves korban valamilyen daganat diagnózisát állították fel. A kontrollcsoportban egészséges gyermekek szerepeltek.

„Azt láttuk, hogy a tíz leggyakoribb gyermekkori daganat közül hétnél az anyai életkor minden 5 évvel történő növekedése a rák kockázatának 7-10 százalékos emelkedésével jár” – mondta el Logan Spector gyermekgyógyász docens és onkoepidemiológiai kutató. Az apai életkor nem mutatott ilyen összefüggést.

Az egyik lehetséges okot az életkorral összefüggő terhesség alatti hormonális változások jelenthetik, míg egy lehetséges másik magyarázat a DNS örökíthető változása. Spector szerint a további kutatásoknak nagy jelentősége van, mivel az Egyesült Államokban egyre nő azoknak az asszonyoknak a száma, akik 30 éves koruk után vállalnak babát: ez 1970-ben 18 százalék volt, míg 2005-re 37 százalékra emelkedett.


Forrás: Medipress
2009. 07. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés