2021. Október 22. péntek

Rossz hír a fiatal lányoknak: míg a méhnyakrák előfordulása csökken a 25 év feletti nőknél, a tinilányok között évről évre drasztikusan nő a betegek száma – derült ki egy Egyesült Királyságbeli kutatásból.


A Manchesteri Egyetem kutatói a daganatos betegségek elterjedtségét vizsgálva megfigyelték, hogy 1979 és 2003 között évente 1,6%-kal nőtt a méhnyakrák-megbetegedések aránya. A növekedés főként a 15-19 éves korosztálynak köszönhető, közöttük ugyanis a betegsége előfordulása évente 6,8%-kal nő. A jelenség pontos oka tisztázatlan.

fiatal lány, orvos, fiatalkori, hpv, méhnyakrák

A méhnyakrák kialakulásért legnagyobb részben a HPV-vírus felelős. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a legtöbb HPV-fertőzött nő még tinédzserkorában, vagy kora 20-as éveiben kerül kapcsolatba a vírussal. Sokak szervezetéből egyszerűen eltűnik a kórokozó, másoknál pedig lassan, évtizedekkel később alakul ki daganatos betegség, a fiatalkori méhnyakrák azonban igen gyorsan fejlődhet. Ennek ellenére a fiatal korosztályról szinte semmilyen szakirodalmi adat nincs, a kutatásokban is alig vesznek részt, ezért a szakemberek a 15-24 éves lányok rákkutatásba történő bevonását szorgalmazzák.

A problémát az is tetézi, hogy a fiatal felnőttek sokszor elvesznek a gyermek- és felnőtt onkológiai ellátás közti „szakadékban”. USA-beli adatok szerint a gyermekonkológiákon kezelt fiatal felnőttek túlélése 20%-kal nagyobb a felnőtt ellátás keretében kezelt kortársaikhoz képest, a probléma tehát korántsem jelentéktelen.


Forrás: Vital
2008. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés