2020. Április 02. csütörtök
Két évtizeddel a szovjet uralom alól történő felszabadulás után úgy tűnik, Lettországban a nők jobban megbirkóztak a változással, mint a férfiak – képzettebbek és tovább is élnek. Ez pedig a nők számára egyet jelent azzal, hogy nehéz párra találni.

Baiba Bela szociológus szerint 50 százalékkal több nő iratkozik be egyetemre, mint férfi, ennek eredményeként nehezen találnak képzettségben magukhoz illő társat. Mire abba a korba érnek, hogy megállapodjanak, a hasonló korú férfiak fiatalabban meghalnak, továbbá négyszer nagyobb arányban követnek el öngyilkosságot. „Az első korcsoport, ahol szembetűnő a nők többsége, a 30 és 40 év közöttiek, magyarázza Baiba. Ebben a korcsoportban a férfiak halálozási aránya háromszor magasabb a nőkénél.”

Míg a 30 év alattiak között majdnem kilenc ezerrel több a férfi, addig a 30 és 39 év közötti csoportban már a nők vannak három ezerrel többen. Agris Rieksts 28 éves számítástechnikai szakember szerint Lettországban még mindig a macsó kultúra dívik, vagyis a férfiasság fokmérői a gyorshajtás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Ansis Stabingis pszichoanalitikus úgy véli, a lett társadalomban mára határozott elképzelés alakult ki arról, hogyan kell élnie egy férfinak. „Ha nem teljesítik az elvárást, depresszióba zuhannak, az alkoholhoz vagy a szerencsejátékokhoz menekülnek” – mondja. Az öngyilkosok több mint 80 százaléka férfi, aminek Ansis szerint egyik oka az, hogy a nők hajalmosabbak szakemberhez fordulni, ha gondjuk van.

„A legokosabb nők egyedül vannak. Az igazán szép nők, ha okosak is, szintén egyedül vannak, mivel egyenrangú partnerre vágynak. De egy férfinak ekkora választék mellett nincs szüksége arra, hogy tökéletes legyen. Ha naphosszat a tv előtt ül, akkor is jut neki nő. Ha pedig az egyik nem válik be, könnyen kap másikat. Az okos nők pedig nem ilyen partnerre vágynak.” – véli Dace Ruksane, az ország egyik legsikeresebb női magazinjának főszerkesztője.


Forrás: Medipress
2010. 10. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés