2020. Március 29. vasárnap
Azok a férfiak, akiknek nagy számú versenytárssal kell megvívniuk a társkeresés során, némileg rövidebb ideig élnek, mint azok, akiknek könnyebb dolguk van ezen a téren – állapították meg amerikai kutatók.

A nemi kiegyensúlyozatlanság – amikor egy közösségben a férfiak többen vannak, mint a nők – nagyjából három hónappal csökkenti a férfiak élettartamát. Bár a nemi arány és az élettartam közötti összefüggést állatoknál már bizonyították, a Demography folyóiratban publikált cikk az első, amely ezt a hatást az embereknél is kimutatja.

párkeresés, élettartam

Nicholas Christakis, a Harvard Medical School munkatársa és kutatócsoportja arra a megállapításra jutott, hogy minél kiegyensúlyozatlanabb a nők és a férfiak aránya, annál kifejezettebb ez a hatás.

A kutatók részben annak a hosszú távú wisconsini vizsgálatnak az adatait dolgozták föl, amely több mint négyezer, 1957-ben érettségizett férfi egészségének alakulását követte nyomon évtizedeken keresztül, részben pedig 7 millió olyan férfiról is gyűjtöttek információt, aki az idősek számára indított állami egészségügyi programba tartoztak.

Miután elemezték a nemek összetételét az egyes középiskolai osztályokban, azt találták, hogy azok a férfiak, akik fiútöbbségű osztályba jártak, nem éltek olyan hosszú ideig, mint azok, akik nemi szempontból kiegyensúlyozott közösség tagjai voltak.

Annak ellenére, hogy pontosan még nem tudják, mi okozhatja az eltérést, a kutatók szociális és biológiai tényezőkre gyanakszanak, beleértve a "versengő közegben" történő pártalálás kiváltotta stresszt is.

"Ha nehézségeid adódnak a pártalálásnál, az a végén hatással lesz a testedre, és arra is, hogy meddig élsz" – fejtette ki Nicholas Christakis, a Harvard Medical School munkatársa. Szavai szerint három hónap nem tűnik soknak, de érdemes belegondolni, hogy nagyjából azzal a hatással vethető össze, amely abból adódik, ha minden nap beveszünk egy aszpirint vagy visszafogottan edzünk. "Egy 65 éves férfi átlagosan még további 15,4 évet élhet. Ha ebből levonunk három hónapot, az bizony már jelentős" – magyarázta.


Forrás: MTI
2010. 08. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés