2020. Május 31. vasárnap
A nem-szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítókat szedők körében nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának rizikója, mint a gyógyszert nem szedőknél – közölték amerikai kutatók a Neurology című szaklap online kiadásában.

Korábbi tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a nem-szteroid gyulladásgátló szerek védelmet nyújthatnak a testi és szellemi leépüléssel járó betegség ellen. A most közzétett kutatási eredmények ennek ellenkezőjét mutatják: az ilyen szerek 66 százalékkal növelték az Alzheimer-kór kockázatát.

fájdalomcsillapító, Alzheimer-kór

A követéses vizsgálat elején az átlagosan 75 éves résztvevőknél nem jelentkezett a demencia (elbutulás) jele. 12,8%-uk már a tanulmány kezdete előtt rendszeresen szedett ibuprofent vagy naproxent, 3,9%-uk pedig a vizsgálat 12 éve alatt vált a szerek használóivá.

A kutatás lezárásáig 17,4%-nál fejlődött ki Alzheimer-kór vagy a demencia valamely formája. A szakemberek megállapították, hogy a gyulladásgátlókat szedőknél 66 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki a szellemi leépülés, mint a többieknél.

John Breitner, a Washington Egyetem munkatársa elmondta, hogy tanulmányuk annyiban tér el a korábbiaktól, hogy a mostani alanyok idősebbek voltak, a nem-szteroid gyulladásgátlók szerepe a betegség kialakulásában vagy késleltetésében azonban még mindig nem tisztázott.


Forrás: MTI
2009. 04. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés