2020. Április 10. péntek
A védőoltásoktól teljes körű védelmet remélünk, arra azonban nem gondolunk, hogy hatékonyságuk csökkenhet bizonyos tényezők hatására. Amerikai kutatók szerint pontosan ez történhet egyes, recept nélkül kapható gyógyszerek szedésekor.

A Missouri Egyetem kutatói bizonyították, hogy egyes nem-szteroid gyulladásgátlók, mint a szív-érrendszeri betegségek esetén alkalmazott acetilszalicilsav-tartalmú aszpirin, valamint a láz- és fájdalomcsillapításra való paracetamol-hatúanyagú gyógyszerek szedése csökkentheti az oltás hatására kialakuló immunválaszt.

védőoltás, gyógyszerek

„Ezek a gyógyszerek a COX-1 nevű enzim működését gátolják, amelyek az egész testben jelen vannak. Azt találtuk, hogy a COX-1 gátlása csökkentheti az antitestek termelődését, márpedig a védelemhez nagy mennyiségű antitestre van szükség” – nyilatkozta Dr. Charles Brown, az egyetem munkatársa.

A COX-1 a ciklooxigenáz enzimek egyik fajtája – ezek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében, de hatásmechanizmusuk ma még nem teljesen ismert. Az őket gátló gyógyszerek számos mellékhatással járhatnak. Viszonylag újonnan ismerték fel, hogy a ciklooxigenázok gátlása befolyásolja a védőoltások hatását – Brown kutatása szintén erre az eredményre jutott a COX-1 esetén.

Brown és kollégái a gyulladás szabályozását is tanulmányozták, pontosabban azt, hogy az hogyan idéz elő vagy akadályoz meg betegségeket. Számos krónikus betegség, például az arthritisz, szív-érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség jár gyulladással. A korábban hitt nézettel szemben kiderült, hogy a gyulladás általánosságban hasznos jelenség, ami segít a fertőzések elleni védelemben. Sok nem-szteroid gyulladásgátló ugyanakkor a kórokozók elleni védekezéshez létfontosságú antitest-választ is kikapcsolja.

A kutatók következő lépésben humánkísérletek során szeretnék bizonyítani felfedezésüket. Amennyiben beigazolódik, hogy a nem-szteroid gyulladásgátlók rontják a védőoltások hatékonyságát, akkor az ilyen szerek szedésének felfüggesztését ajánlják majd az oltás beadása előtti és utáni néhány hétben.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 12. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés