2020. Július 10. péntek
Sokan ismerjük a helyzetet, amikor a stressz miatt felborulnak étkezési szokásaink. A megfelelő és egészséges ételek segíthetnek megfékezni a nassolást és az étel utáni sóvárgást, és ami még jobb, csökkenteni a szorongást és tüneteit.

Étcsokoládé
Flavonoidokban gazdag, melyeket nyugtató hatásukért dicsérnek (másik nagyszerű forrásuk a kamillatea); emellett pedig feniletilamint, egy hangulatjavító anyagot is tartalmaz. Minél sötétebb a csokoládé, annál egészségesebb: válasszuk a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmúakat.

stressz

Zsírszegény tej
Egy pohárnyi meleg tej nyugtató hatású lehet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik 4 vagy több adag alacsony zsírtartalmú vagy lefölözött tejet fogyasztanak el minden nap, fele akkora részben tapasztaltak a PMS tüneteivel összefüggő stresszt azokhoz képest, akik kevesebb mint egy adagot isznak hetente.

Zabkása
A szénhidrátok segítenek egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin termelésében. Ez segít felvenni a harcot a szorongás negatív hatásaival szemben – valószínűleg ezért kívánjuk annyira a szénhidrátdús ételeket, ha stresszesek vagyunk. Válasszunk egészséges forrásokat: a zabkása rostban gazdag, így a szervezetünk lassan, fokozatosan fogja feldolgozni. Meghosszabíthatjuk a szerotoninszint emelkedését, kevesebbel is tovább érezzük magunkat jóllakottnak és tudjuk, hogy a vércukorszintünk is rendben van.

Lazac
Egy kutatás kimutatta, hogy a lazacban is megtalálható omega-3 zsírsavak segíthetnek visszafordítani a stressz tüneteit a szerotoninszint növelése révén; továbbá azt, hogy az omega-3-ban gazdag étrend gátolhatja a stresszhormonok (kortizol, adrenalin) termelődését.

Dió
Ismert, hogy a dió segíthet a vérnyomás csökkentésében, mely kritikus azoknál, akik szíve a maximumon dolgozik a magas adrenalinszintnek köszönhetően. Egy kutatás annyira alátámasztotta a dió egészséges hatását, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) már napi két deka fogyasztását ajánlja.

Napraforgómag
Kiváló folsavforrás, ez a vitamin pedig segíti az örömérzetet kiváltó agyi vegyület, a dopamin termelését.

Spenót
Tanulmányok szerint a főként leveles zöldségekben, például a spenótban megtalálható magnéziumban javítja a szervezet stresszre adott reakcióját.

Kékáfonya
A benne található antioxidánsok ellensúlyozzák a stresszhormonok, például a kortizol szervezetre gyakorolt hatásait.


Forrás: Medipress
2010. 04. 06. (Aktualizálva - 2013. 12. 09.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés