2020. Október 01. csütörtök
A modern technológia vívmányai, amelyek a nap szinte minden percében velünk vannak, megzavarhatják álmunkat, sőt, emberi kapcsolatainkra sincsenek túl jó hatással – írja egy brit tanulmány, mely szerint az emberek fele olyan fáradtnak érzi magát a munkaidő végére, hogy semmi más vágya nincs, mint hazamenni.

A brit The Sleep Council felmérése szerint egyre többen ellenőrzik e-mailjeiket, játszanak vagy szörföznek a neten az ágyban fekve. Az alváskutatók szerint minden ötödik ember külön alszik párjától, és gyakran eltérő időben is kerülnek ágyba – hét közben átlagosan 10 és 11 között.

elektronikai eszköz kütyü mobil laptop internet alvás párkapcsolat ágy

A kutatás azt is kimutatta, hogy az emberek fele sokszor olyan fáradtnak érzi magát a munkaidő végére, hogy egyetlen vágyuk hazamenni. Mindezzel minden kilencedik ember hetente háromszor-négyszer szembesül.

Jessica Alexander, a The Sleep Council munkatársa szerint a különféle elektronikai kütyük használatához kapcsolódó esti elfoglaltságok nagyon rossz hatással vannak a párkapcsolatokra. A felmérés szerint háromból egy ember például lefekvés után még időt szakít az utolsó telefonok és e-mailek elintézésére; minden ötödik megkérdezett pedig gyakran internetezik vagy hallgat zenét MP3-lejátszóján az ágyban. Az esti fő elfoglaltságok között többen nevezték meg a telefonfeltöltést, mint az imádkozást vagy a fogmosást.

A felmérés más megdöbbent tényekkel is szolgált: ezek szerint a britek kilenc százaléka nem vizet vagy kakaót iszik lefekvés előtt, hanem kávét, további kilenc százalékuk pedig valamilyen alkoholos italt részesít előnyben. Mindezek természetesen egyáltalán nincsenek jó hatással az alvásra, így aztán az is érthető, ha a következő munkanap sem indul jól.


Forrás: Medipress
2008. 03. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés