2020. Július 10. péntek
Egy a Journal of the Alzheimer's Association című lapban közzétett tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy egy speciális étrend segítségével csökkenteni lehet az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Martha Clare Morris táplálkozás-szakértő és munkatársai fejlesztették ki azt az étrendet, amely akár 53 százalékkal csökkenti a betegség kialakulását azoknál, akik szigorúan betartják, de még azoknál is képes csökkenteni 35 százalékkal, akik csak részben tartják be az előírtakat. A diéta az úgynevezett mediterrán diéta és egy másik, a magas vérnyomás megakadályozására összeállított diéta ötvözete, és angol elnevezésének rövidítéséből csupán MIND-diétaként emlegetik.

A szakemberek többévnyi kutatásuk alapján állították össze az étrendet az alapján, hogy az egyes tápanyagok milyen pozitív vagy negatív hatást képesek kifejteni az agyműködésre. Korábbi megfigyelések már alátámasztották, hogy mind a mediterrán, mind a magas vérnyomás elleni diéta képes a demencia ellen is védelmet nyújtani, a kettő ötvözetéről azonban az derült ki, hogy még a rettegett Alzheimer-kórtól is meg tud óvni. A szakemberek azért is tartják jónak az újonnan összeállított diétát, mert egyrészt, már akkor is hatásos, ha nem 100 százalékosan tartják be, másrészt könnyebb követni, mint sok más diétát.

A MIND-diéta alapvetően tizenöt ételtípust különít el, amelyből tíz olyan, amely jótékonyan hat az agyra, ezek a leveles zöldségek, egyéb zöldségek, diófélék, bogyós gyümölcsök, bab, teljes kiőrlésű gabona, hal, baromfi, olíva olaj és bor. Emellett öt egészségtelen ételcsoportot is felsorol a diéta, melyekbe többek között a vörös húsok, a vaj, a margarin, a sajt, a tészta, az édességek, az olajban sült és a gyorsételek tartoznak. A diéta lényege, hogy ha valaki naponta legalább három adag teljes kiőrlésű gabonaételt, egy salátát és még valamilyen zöldséget fogyaszt, továbbá megiszik egy pohár bort, nassolni valóként diófélét fogyaszt, minden másnap eszik babot, baromfit, bogyós gyümölcsöt pedig legalább hetente kétszer, illetve halat hetente egyszer, az egészségtelen ételcsoportba soroltakból pedig csupán korlátozott mennyiségben fogyaszt, akkor jó eséllyel egész életében elkerüli őt az Alzheimer-kór.


Forrás: Medipress
2015. 03. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés