2020. Október 28. szerda
Az organikus vagy bio termékek előállításához nem használnak rovarirtó és permetező szereket. Ennek ellenére pusztán a tény, hogy biónak nevezik őket, még nem garantálja, hogy valóban egészségesek is, vagy környezetkímélőbbek.

Cukor
A sok cukrot tartalmazó étrend amellett, hogy még a zsírnál is nagyobb eséllyel növeli az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját, és az ezzel kapcsolatba hozható emésztési rendellenességekét, de még a hangulatunkat is kedvezőtlenül befolyásolja. A bio címkével ellátott élelmiszerek ugyanúgy rengeteg cukrot tartalmazhatnak, mint normál rokonaik, ezért a csomagoláson ne csak a bio feliratot keressük, de az összetevőket is tanulmányozzuk át.

bio élelmiszerek

Feldolgozás
Hiába áll egy élelmiszer természetes alapanyagokból, ha a gyártás során alkalmazott eljárások az értékes tápanyagok elpusztulásával járnak. Az ilyen ételeknek rendszerint a nátriumtartalma is túl magas. Ne fogyasszunk olyan élelmiszert, amely hozzáadott kalciumot tartalmaz, és szervezetünk vitaminszükségletét is zöldségekből, gyümölcsökből fedezzük tabletták helyett!

Szállítás
Lehet, hogy a világ túlsó feléről érkezett saláta jobb, mint a vegyszerezett hazai, de ettől még nem ez a tökéletes választás. Szállítás közben elveszítette tápértéke jelentős részét, miközben nagy mennyiségű szennyeződés rakódott rá. Sok helyi kistermelő nem használ vegyszereket, csak épp nincs róla papírjuk, hogy bio élelmiszereket állítanak elő: ha csak tehetjük, tőlük vásároljunk.

Hormonok
Egyes bio élelmiszerek akár szintetikus hormonokat is tartalmazhatnak, miközben bizonyos nem bio konzervek is remek minőségűnek bizonyulnak. Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha ilyesmit is fogyasztunk.


Forrás: Medipress
2011. 06. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés