2020. Szeptember 24. csütörtök
Az egyik legdivatosabb jógairányzat az izzasztó bikram jóga, ami remek testgyakorlási forma, fejleszti a testi és szellemi állóképességet, azonban sajnos nem fogyaszt, és egészségügyi veszélye is van – hívják fel a figyelmet szakértők.

A Bikram Choudhury által kidolgozott módszert a jóga más formáitól leginkább az különbözteti meg, hogy nagyjából 40 fokosra felfűtött helyiségben kell végezni. A hő hatására az izmok és ínszalagok könnyebben megnyúlnak, ezáltal csökken a sérülésveszély. A gyakorlatok végzése alaposan megizzaszt, talán emiatt él az a tévhit a bikram jógáról, hogy remekül fogyaszt. Marcia Heaner fitnesz szakértő szerint azonban ez csak csalóka ábránd.

bikram jóga

„Minél dehidratáltabb az ember, annál gyorsabban ver a szíve. Ha beülünk a szaunába, szintén emelkedik a pulzus, de nem azért, mert a szervezet zsírt vagy kalóriát éget, hanem azért, mert a szív különösen nagy erőfeszítést tesz a test hűtése érdekében – idézte a szakértőt a New York Daily News. Valójában vannak, akiknek ezek a gyakorlatok egyáltalán nem biztonságosak. Nem is a legjobb a felesleges kilók ellen.”

Tamara Kuittinen, a Lennox Hill Kórház sürgősségi orvoslással foglalkozó részlegének munkatársa úgy véli, hogy ez a jógafajta ugyan intenzív testedzésnek kitűnő, de óvatosnak is kell vele lenni. „A terem nagyon meleg, és a mozgás miatt is mindenki kimelegszik, ezért nagy a vízveszteség.” Sokan elkövethetik azt a hibát, hogy a jógázás során nem isznak eleget, mert azt hiszik, hogy így többet fogyhatnak, valójában azonban szervezetük vizet és értékes ásványi anyagokat veszít, zsírt nem.

„A bikram jóga egészséges. Nem árt azonban megjegyezni, hogy még az egészséges mozgásfajtákkal is vissza lehet élni és káros módon használni” – figyelmeztet Kuittinen.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés