2020. Október 26. hétfő
Bár a nők jóval kevésbé hagyják el magukat, ha betegségről van szó, mégis többször jelentenek beteget munkahelyüknek életük során, mint a férfiak – derítette ki egy brit felmérés.

A statisztikák szerint a brit felnőttek átlagosan évente három és fél napot maradnak távol munkahelyüktől betegség miatt – vagy legalábbis arra hivatkozva. Egy férfi 141 napot hiányzik egész pályafutása során, egy nő 189-et, holott a férfiak sokkal hajlamosabbak arra, hogy ágynak essenek, ráadásul enyhébb a bűntudatuk hiányzás miatt, mint a nőknek.

betegség, munka

A Benenden Egészségügyi Társaság ezer nő és férfi bevonásával készült felmérése szerint egy férfi hamarabb nyúl a telefonhoz, ha csak egy kicsit is rosszul érzi magát, míg egy nő sokkal inkább hajlamos betegen is munkába menni. A férfiak betegségnek nemigen mondható kellemetlenségek – fejfájás, szénanátha – miatt is készek otthon maradni, míg a nők inkább csak láz, hányás, influenza esetén dőlnek ágynak.

A férfiaknak az egyharmada érez bűntudatot, ha beteget jelent, a nőknek a kétharmada. 

A felmérés azt is kiderítette, hogy a dolgozók 37 százaléka jobban szereti, ha beteg kollégája otthon marad, semmint bemegy dolgozni hősként, vagy nyöszörögve. Hogy hány százalék tart a fertőzésveszélytől, arra nem tért ki a felmérés eredményeit ismertető brit Metro újság. Arra viszont igen, hogy a nők sokszor gyerekeik betegsége miatt maradnak távol a munkától, erről a jelenségről azonban nem szolgált számszerű adattal a tanulmány.

A vizsgálat készítői arra is fényt derítettek, hogy a túlsúlyosak évente 4 nappal többet betegek, azaz több mint kétszer hosszabban, mint a súlyfelesleggel nem küszködők. Kiderült azonban az is, hogy sok normál testtömegű nő fizikai állóképessége nem megfelelő.


Forrás: MTI
2011. 05. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés