2020. Október 27. kedd
Ha sorozatosan betegen is bejárunk dolgozni, később nagyobb eséllyel kényszerülhetünk hosszabb időre betegállományba – fedte fel egy dán kutatás. 

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a munkavállalók betegen is bejárnak dolgozni – különösen most, a gazdasági visszaesés időszakában, amikor sokan féltik az állásukat –, de viszonylag keveset tudunk ennek hosszú távú következményeiről. Kutatók közel 12 ezer aktív korú, legalább egy éven keresztül folyamatosan dolgozó dánt kérdeztek ki általános egészségükről, a munka iránt tanúsított hozzáállásukról, és arról, hogy otthon maradnak-e, ha betegek.

munka, betegség

A résztvevők által adott válaszokat a kutatók összevetették a két hétnél hosszabb betegszabadságokról szólóhivatalos kimutatásokkal. Az eredmények szerint azok között, akik rendszeresen bejártak betegen is dolgozni, gyakoribb volt a rossz általános egészségi állapot, a nagy munkamennyiség, a család-hivatás konfliktus, a magas szintű társadalmi támogatottság, a vezető beosztás és az elhízás.

A betegen otthon maradókhoz képest az ilyenkor is dolgozók 53%-kal nagyobb eséllyel kényszerültek később két hetes betegállományba, a két hónapnál hosszabb betegeskedésre való esélyük pedig ennél is többel: 74%-kal nőtt. Az eredmények függetlennek bizonyultak a hosszú betegeskedés más kockázati tényezőitől, például a korábbi betegségektől.

A kutatók szerint a rövidebb betegállomány segíthet megbirkózni a kemény munka okozta stresszel, így a munkáltatóknak érdemes lenne figyelembe venniük, hogy hosszú távon milyen hatásai lehetnek annak, ha a dolgozók betegen is bejárnak dolgozni.


Forrás: Medipress/Vital
2009. 05. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés