2020. November 28. szombat
A legtöbb rákterápiás módszer számos mellékhatással jár, mivel nem csak a daganat, de a test összes sejtjére hatnak. Egy új, „kettő az egyben” típusú gyógyszer úgy pusztítja el a bélrendszeri tumorokat, hogy közben kíméletes a többi szervhez. Ráadásul igen gyorsan.

A hagyományos rákkezelő eljárások során – amilyen például a kemoterápia – az orvosságok a teljes szervezetre hatnak, vagyis a rákos sejtek mellett az egészségeseket is elpusztítják, ami számos mellékhatáshoz, például hajhulláshoz vagy folyamatos hányingerhez vezethet. Az új eljárás révén mindez elkerülhető.

bélrák, gyógyszer

Egereken végzett kísérletek során az új szer segítségével percek alatt sikerült beazonosítani és kiirtani az addig gyógyíthatatlannak vélt tumorokat, miközben a környező, egészséges sejtekben semmiféle károsodás nem történt.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban ismertetett kutatásban kaliforniai kutatók összetevőt kerestek, amely az egészséges szövetek helyett csupán a tumort célozza meg. Egy olyan proteint – az úgynevezett IF7-et – sikerült így megtalálni, amely rábukkan azokra a vérerekre, melyek szükségesek a tumor növekedéséhez és terjeszkedéséhez. A kísérlet során ezt a proteint egy világító molekulához csatlakoztatták, majd bélrákos egerekbe fecskendezték. A protein percek alatt rátalált a tumorra és megvilágította azt.

Ezután az IF7-et egy hatékony rákgyógyszerhez kapcsolták, bejuttatták a beteg egerekbe, majd nyomon követték, ahogy a tumor felszívódott. Az eredmények döbbenetesek voltak, két hét alatt még alacsony dózis mellett is teljesen eltűntek a tumorok.

A kutatók úgy vélik, a módszer segítségével más ráktípusokkal is – mell-, prosztata-, tüdő- és bőrrák – sikeresen fel lehet majd venni a harcot.


Forrás: Medipress
2011. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés