2020. Augusztus 04. kedd
A huzamos ülőmunka megkétszerezi egyes bélráktípusok kockázatát, még akkor is, ha az illető a munkaórákon túl rendszeresen végez testmozgást, állapították meg ausztrál kutatók.

A bélrák kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is közrejátszanak. Utóbbiak közül az életmódbeli kockázati faktorok a legjelentősebbek: a nagy zsírtartalmú étrend, a sok vörös hús fogyasztása, a nagy mennyiségű alkohol bevitele és a mozgásszegény életvitel.

ülőmunka, bélrák

A Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatói 918 béldaganatos és 1021 tumormentes ember adatait hasonlították össze, akiket kikérdeztek munkájukról, életmódjukról és fizikai aktivitásukról. Ezek alapján megállapították, hogy a legalább 10 éven át ülőmunkát végző embereknél 94 százalékkal nagyobb volt a bélrák megjelenésének kockázata a disztális részen, a bélrendszer alsó szakaszán, és 44 százalékkal nagyobb volt a végbélrák kialakulásának valószínűsége.

A kutatók szerint bármennyi fizikai aktivitást iktattak szabad idejükbe az emberek, az nem tudta ellensúlyozni a hosszú éveken át folytatott ülőmunka káros hatását. "A megállapításnak foglalkoztatás-egészségügyi jelentősége van" - hangsúlyozták az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerzői.


Forrás: MTI
2011. 04. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés