2020. Augusztus 11. kedd
A láz ideiglenesen feloldhatja az autizmus okozta blokádot gyermekekben – közölték kutatók. A kutatási eredmény megvilágíthatja az állapot gyökereit, és talán segítségül szolgálhat a kezeléshez.

Úgy tűnik, a láz visszaállítja az autisták agyának idegsejtjei közötti kommunikációt. Ez ideiglenesen javítja a gyermekek társas életét.

autizmus autista láz lázas

„E kutatás eredményei azért jelentősek, mert rámutatnak, hogy az autista agy képlékeny, vagyis képes megváltoztatni az idegsejtek közötti kapcsolatokat és újakat létrehozni, válaszul az új élményekre vagy megváltozott feltételekre”. – mondta el Dr. Andrew Zimmerman, a baltimore-i Kennedy Krieger Intézet gyermekneurológusa, a kutatási eredményeket összegző tanulmány egyik szerzője.

A Pediatrics című folyóiratban közzétett tanulmány harminc, 2 és 18 év közötti autista gyermek vizsgálatán alapult, akiket legalább 38 fokos láz fennállása alatt és után egyaránt megfigyeltek. A lázas betegek több mint 80%-a mutatott magatartásjavulást, 30%-uknál pedig drámai javulást figyeltek meg. A javulás hosszabban tartó koncentrációban, több beszédben, jobb szemkontaktusban, és a szülőkkel és másokkal való jobb kapcsolatban nyilvánult meg.

Zimmerman kutatócsoportja szerint szülők és orvosok anekdotikusan már korábban is említették a jelenséget; Lee Grossman, az Amerikai Autista Társaság (ASA) ügyvezető elnöke a saját húszéves fián vette észre a jelenséget. Egy interjúban azonban elmondta, a tanulmány szerzői szerint széles körű kutatás szükséges a láz hatását, és annak alkalmazását célzó vizsgálatokhoz. „Nagyon jó, hogy felismerték, és hogy tovább foglalkoznak a témával.”

Az autisták különböző mértékben szenvednek a társas kapcsolatok beszűkülésétől, a szóbeli és a nem szóbeli kommunikáció hiányától és egyéb zavaroktól. Az ASA szerint mintegy másfél millió amerikait érint az autizmus valamilyen formája. Az állapotot kiváltó okok nem ismertek.

Zimmerman elmondta, bár ma nem létezik orvosi kezelés, a diagnózis felállítása után a lehető leghamarabb megkezdett beszéd- és nyelvterápia „jelentős különbséget hozhat”. A Laura Cullan kollégája által vezetett lázkutatást izgalmas felfedezésnek nevezte, ami utat mutathat egy, az autista agy újrakapcsolását lehetővé tévő kezeléshez. Elmondta, úgy gondolják, a láz ezen hatása csak gyermekekben jelenik meg, az ő agyuk ugyanis „képlékenyebb” a felnőttekénél.


Forrás: Medipress
2007. 12. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés