2021. Április 13. kedd
A brit Bath Egyetem kutatói helyi iskolákhoz és családokhoz látogattak el, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen fontos szerepet játszik az apa a gyermek életében.

A kutatások és a politika területén is előtérbe került az apák szerepe a gyermeknevelésben az elmúlt években. Az apák szerepe különösen fontosnak látszik, mivel egy felmérés során az anyák 20 százaléka aggódva arról számolt be, hogy úgy érezte, a kicsi apja kimarad a gyerek életéből. A felmérés során Dr. Susan Milne és Dr. Rita Chawla-Duggan interjúkat készítettek az apákkal és a gyermekeikkel valamint az iskoláikban dolgozó tanárokkal és személyzettel is.

Dr. Chawla-Duggan elmondta, hogy az interjúk előtt olyan programokat is szerveztek, mint az "Apás péntek", ahol az apákat arra ösztönözték, hogy töltsenek több időt a gyerekeikkel. Az interjúkból kiderült, hogy az apák és a családok pozitívan értékelték a kezdeményezést és máskor is szívesen részt vennének hasonló rendezvényeken. A felmérésből az is kiderült, hogy ezek az apák más, a gyerekeikkel kapcsolatos iskolai- vagy sportrendezvényen is gyakrabban jelentek meg.

A kutatók hozzátették, hogy az apáknak valóban nehéz dolguk van, hiszen a munkahelyi elvárásoknak is meg kell felelniük, valamint a nevelők és a közoktatásban dolgozók is úgy vélik, a gyermekgondozás az anya feladata. A szakemberek eredményei pedig azt mutatták, hogy az apák korai nevelésbe történő bevonása pozitívan hat a gyermekek fejlődésére. 


Forrás: Medipress
2012. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés