2021. Április 23. péntek
A súlyos alvási elégtelenségben, az alvási apnoé szindrómában szenvedők egy kutatás szerint sok egészségtelen ételt fogyasztanak, ami magyarázatot adhat a körükben gyakori szív-érrendszeri betegségekre. A jelenség különösen a nőkre jellemző.

Az obstruktív alvási apnoé egy igen súlyos alvási rendellenesség, amely a légutak ismétlődő elzáródását okozza. "Kutatásaink szerint a súlyos obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek étrendje általában igen nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint, zsírt, és telített zsírsavakat" – nyilatkozta Dr. Stuart Quan, a Harvard Orvosi Egyetem alvásgyógyászati osztályának munkatársa.

alvási apnoé, koleszterin, zsír

Az egyetemen végzett vizsgálatok adatai megmutatták, hogy a különösen súlyos alvási apnoében szenvedők átlag napi 88,16 milligrammal több koleszterint fogyasztanak, mint az egészségesek. A női páciensek átlagosan 21,68 grammal több fehérjét, 27,75 grammal több zsírt és 9,24 grammal több telített zsírsavat fogyasztanak naponta, mint egészséges társaik.

Minél magasabb volt a koleszterin, a fehérje és a transz-zsírsavak bevitele, annál súlyosabb volt az alvási apnoé is. A koleszterin kivételével ezek az összefüggések csak nők esetében érvényesek.

"Az alvási apnoéban szenvedő betegek emellett fizikailag igen inaktívak, ami szintén hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához" – nyilatkozta Dr. Quan. A kutatók szerint az apnoé komolyan befolyásolhatja az étvágy kialakulásáért felelős hormonok működését. "A hormonok abnormális működése megnövelheti a zsíros ételek iránti vágyat, ami magyarázatot adhat a apnoéban szenvedők magas zsírfogyasztására."


Forrás: Medipress
2008. 10. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés