2020. Október 23. péntek
Világszerte minden huszonötödik haláleset összefüggésben van az alkoholfogyasztással, amely a legszegényebb embereket érinti leginkább – állapították meg kanadai kutatók.

Világszerte heti 12 egység a hetente elfogyasztott átlagos alkoholmennyiség, az európaiak azonban 21,5 adag italt töltenek magukba heti átlagban – idézi a Torontói Egyetem kutatóinak adatait a BBC hírportálja. (Egy adag vagy egység tíz milliliter alkoholnak felel meg: két deci sörnek, 1 deci bornak vagy 3 centiliter töménynek.)

alkohol, halálozás

A Jurgen Rehm vezette kutatócsoport szerint az alkoholbetegség hasonló helyzetet teremt mostanában, mint a dohányzás egy évtizeddel ezelőtt. Az utóbbi ellen eredményes küzdelem zajlik világszerte. A kutatók megjegyzik, hogy bár a mértékletes alkoholfogyasztásnak vannak előnyös hatásai, különösen a szív- és érrendszer egészségére, ezeket messze felülmúlják a hátrányok.

A világ különféle részein az italozási szokások igen eltérőek. Az európai 21,5 egységhez képest az amerikai kontinensen 17, a Közel-Keleten pedig mindössze 1,3 adagot isznak meg hetente. A teljes felnőtt népességből a férfiak 45, a nők 66 százaléka élete legnagyobb részében tartózkodik az alkoholtól.

Az egész világból származó összehasonlítható adatok 2004-re vonatkoznak, és azt mutatják, hogy az összes halálozás mintegy 4 százaléka volt kapcsolatban az alkohollal. Ez az arány Európában 10, az egykori Szovjetunió utódállamaiban pedig 15 százalékos volt.

A kutatók szerint a nők gyakoribb italozása áll a mögött a tény mögött, hogy 2000 után jelentősen megnövekedett az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható halálesetek száma, noha ötször több férfit érint alkohollal összefüggő betegség, mint nőt.


Forrás: MTI
2009. 06. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés