2020. November 24. kedd
Kanadai kutatók megállapították, hogy a női egyetemi futballjátékosok a sportolás közben elszenvedett agyrázkódás után még nyolc hónappal is mentális problémákkal küszködnek.

„Az általános hiedelemmel ellentétben az agyrázkódás hatása nagyon sokáig tart. Enyhe, de hosszan tartó következményekkel jár” – mondja Dr. Dave Ellemberg, a Montreali Egyetem kutatója.

agyrázkódás női agy amerikai foci futball

Dr. Ellemberg és csapata a Clinical Journal of Sports Medicine-ben megjelent tanulmányában arról ír, hogy az agyrázkódás hatásait mindeddig elsősorban férfiakon tanulmányozták, ő és kollégái azonban végigcsináltattak egy tesztsorozatot 22 női amerikaifutball-játékossal is. Közülük tízen a tesztelés előtt hat-nyolc hónappal agyrázkódást kaptak, életükben először; a többieknek soha nem volt ilyen sérülése. Az agyrázkódáson átesett játékosok számottevően lassúbbak voltak társaiknál a komplex reakcióidőt, az inhibíciót (gátlás) és az alkalmazkodóképességet mérő feladatokban. A rövid és hosszú távú verbális memória, az egyszerű reakcióidő és a figyelem nem sérült.

A férfiakon és nőkön végzett vizsgálatok eredményeit összevetve Ellemberg megállapítja, hogy az agyrázkódás következményei jobban megviselik a nőket, mint a férfiakat, ami talán a törékenyebb agyfelépítéssel, a gyengébb nyak- és vállizmokkal magyarázható.

Ellemberg feltételezése szerint az agyrázkódás az agy elülső lebenyét károsítja, amely közvetlenül a homlok mögött helyezkedik el, és kevésbé védett, mint a beljebb található, a nyelvi képességekért és a memóriáért felelős területek.

Szerinte a futballjátékosokat csak akkor szabadna visszaengedni a pályára, miután egy hétig tünetmentesnek bizonyulnak. Ha még azelőtt folytatják a játékot, hogy teljesen felépülnének, különösen, ha belefejelnek a labdába, az akadályozhatja a teljes gyógyulást. Ellemberg hangsúlyozta, hogy a kísérletekben részt vevő futballisták közül sokan, hónapokkal az agyrázkódásuk után, különböző tünetekről számoltak be.


Forrás: Medipress
2007. 10. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés