2020. Július 09. csütörtök
Gyakrabban lehetnek tüdőembólusok a bűnösök idősek ájulása mögött, mint ahogy eddig az orvosok gondolták – derül ki egy új kutatásból. Olasz kutatók 560 beteget vizsgáltak, akik először jártak kórházban ájulás miatt, s minden hatodik embernél tüdőembólia bizonyosodott be (potenciálisan életveszélyes vérrög a tüdőverőérben).

„A felfedezés nem jelenti azt, hogy mindenkit, aki elájul, tüdőembólia felé is vizsgálni kell” – nyilatkozta Dr. Lisa Moores, a Uniformed Services University of the Health Sciences professzora. Azonban a lehetőségnek eszünkbe kell jutnia néhány betegnél. Dr. Lisa Moores nem volt a kutatócsoport tagja. „A tüdőembólia gyakoribb lehet, mint ahogy eddig gondoltuk” – egészítette ki Moores. Az érelzáródást leggyakrabban a lábban lévő trombusból leszakadt rög okozza, mely egészen a tüdőig utazik. A tünetek mellkasi fájdalom, köhögés, nehézlégzés lehet.

A tüdőembólia alkalmanként ájulást okozhat, ám ezt a súlyosabb elzáródás jeleként véleményezték ezidáig. Ekkor elég nagy a rög ahhoz, hogy teljesen elzárja a vér útját az agytól, ezzel eszméletvesztést okozva. Moores szerint azonban az ájulás még mindig nincs az embólia leggyakoribb tünetei között. Részben emiatt sincsenek az ájulás miatt kórházba kerülők érelzáródás irányába részletesebben kivizsgálva, hacsak nem társul mellé másik gyanús tünet (mellkasi fájdalom, lábdagadás). Az új kutatás a New England Journal of Medicine című kiadványban jelent meg.

Só, ami megszépít > > > 

A kutatók Olaszország 11 kórházában kidolgoztak egy vizsgálati rendszert tüdőembóliára, melyet 560 betegnél alkalmaztak, akik először kerültek kórházba ájulás miatt. A betegek átlagosan 76 évesek, és különböző okokból vették fel őket a kórházba: nem volt nyilvánvaló oka az ájulásnak, valamilyen szívbetegség volt gyanítható, más súlyos betegség társult állapotukhoz vagy megsérültek az ájulás közben.

Az eredmények alapján 17%-nál – durván minden hatodik embernél – állt a háttérben tüdőembólia. Ezen betegek 13%-nál állt fenn más magyarázat is az ájulásra, úgymint szívbetegség. Az ájulás hátterében rengeteg ok állhat: görcs, vérnyomásesés, szívritmuszavar. A kutatás társszerzője, Dr. Sofia Barbar rámutat arra, hogy a tanulmány során a magas rizikójú betegeket vizsgálták, azokat, akiket fel is kellett venni a kórházba állapotuk miatt. Általánosságban elmondható, hogy leggyakrabban reflexes syncope áll a háttérben, mely átmeneti eszméletvesztést jelent a vér látványa vagy forró, zsúfolt helyen való állás miatt. „Idősebb betegeknél azonban fel kell merülnie a tüdőembóliának, különösen, ha semmilyen más magyarázatot nem találunk az ájulás hátterében” – egészítette ki Barbar.


Forrás: Medipress
2016. 10. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés